Olyan vírusvariánst azonosítottak magyar kutatók, amelyet hazánkban eddig nem jelentettek

Olyan vírusvariánst azonosítottak magyar kutatók, amelyet hazánkban eddig nem jelentettek

A koronavírus (Forrás: NIAID/NIH)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olyan vírusvariánsra bukkantak a TritonLabs magyarországi laboratóriumában, amely egyszerre tartalmazza az alfa (Nagy-Britanniában azonosított) és a delta (indiai) vírusvariánsra jellemző egy-egy tüskefehérje-mutációt.

A laboratórium egy beszámolót tett közzé erről a honlapján, amit a Portfolió vett észre. Eszerint a felfedezett variáns teljesen új, és már szerepel a WHO „Variant Under Monitoring” listáján, ahol a potenciálisan veszélyes variánsokat tartják nyilván. A variánst először Thaiföldön azonosították egyiptomi beutazók pozitív mintáiból. 2021. július 24-ig világszerte összesen 1 403 pozitív mintában találták meg. Néhány országból már van feljegyzés róla, de Magyarországról még korábban nem volt jelentett eset.

– Először azt hittem, hogy valamit elrontottam… A laborban rutinszerűen végezzük a vírus kimutatását, ám Benedek András kollégámmal mi azon is dolgozunk, hogy meg tudjuk határozni, melyik vírusvariáns az, amelyik a pozitív mintában jelen van. A felfedezésünkkor éppen azon dolgoztunk, hogy megfelelő új metodikánk legyen arra, hogy meg tudjuk határozni pontosan, hogy milyen variánssal van dolgunk. Ezért is volt az első gondolatom az, hogy valamit elrontottam, hiszen ilyen variánst (C.36.3) még nem írtak le Magyarországon. A kísérletet újra megismételtük. András tőlem teljesen függetlenül is elvégezte, és ugyanezt az eredményt kapta – mondta az ATV híradójának Tátrai Kitti, a variáns egyik felfedezője.

„Ahhoz, hogy megmondjuk, Magyarországon mennyire terjedt el ez a variáns, kellene egy reprezentatív felmérés a pozitív esetekből. Rutinszerűen viszont nem szűrnek variánsokra a laborokban, ezt külön igényelheti a páciens, de a legtöbben megelégednek azzal az információval, hogy pozitív vagy negatív-e a minta” – fejtette ki a molekuláris biológus, akit azt is elmondta, miért lehet lényeges az, hogy a páciens melyik variánssal fertőződött meg.

„Nem pusztán kíváncsiságból, de a kezelés szempontjából is lehet jelentősége ennek az eredménynek. Az orvosok jobban fel tudnak készülni arra, hogy milyen komolyságú tünetekre számíthatnak, és hogy milyen dinamikájú lesz a betegség lefolyása. Bizonyos esetekben szorosabb megfigyelésre, monitorozásra van szükség” – hangsúlyozta a tudós.