A három roma ellenzéki jelölt pártállástól függetlenül együtt dolgozna

A három roma ellenzéki jelölt pártállástól függetlenül együtt dolgozna

Lőcsei Lajos (b), Berki Sándor (k) és Varga Ferenc (j) (Forrás: Egységeben Magyarországért/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Habár három különböző pártból jönnek, de az Országgyűlésben együtt akar majd dolgozni a közös ellenzéki lista befutó helyén lévő három roma politikus. Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt ígérete volt, hogy a következő parlamentbe három cigány származású embernek be kell kerülnie az ellenzék részéről.

– Ha a választói akarat alapján történelmi lehetőséget kapunk, az újonnan alakuló Országgyűlésben a plenáris üléseken, a parlamenti bizottságokban dolgozva összhangban kívánunk tevékenykedni – ezt Berki Sándor, Lőcsei Lajos és Varga Ferenc közölte közös nyilatkozatában. Az egyesült ellenzék közös listáján befutó helyen lévő három roma politikus alapvetően három különböző pártot képvisel, a Párbeszédet, a Momentumot és a Jobbikot. Ám ennek ellenére – mint írták – „kötelességünknek érezzük, hogy az elmúlt három évtized megosztottságát felszámolva egy identitásában is megerősített közösség építését segítsük”. Azt ígérték, hogy a parlamenti műfajok kereteit maximálisan kihasználva, a frakciószabályokat is figyelembe véve hallatni fogják mindazok hangját, akik a társadalom perifériájára szorultak. Törvényjavaslatokkal fogják segíteni az ország legszegényebbjeinek felemelkedését, a mindennemű társadalmi különbségek csökkentését, a roma fiatalok aktív közösségi és közéleti szerepvállalását.

– Mi, 2022-es országgyűlési választásokon az Egységben Magyarországért szövetség közös listáján induló roma származású képviselőjelöltjei, egyöntetű szándékunkat fejezzük ki, hogy amennyiben a választópolgárok április 3-án szavazataikkal, bizalmukkal megtisztelnek, és teljes jogú mandátummal képviseletet nyerünk, a törvényhozásban legjobb tudásunk és lelkiismeretünk szerint szolgáljuk hazánkat és a közel egymilliós roma közösség érdekeit – tették egyértelművé.

Az egyesült ellenzék közös listája – habár korábban még múlt karácsonyra is ígérték – végül a hivatalos leadási határidő előtt állt csak össze. Értelemszerűen a hat különféle pártnak nem volt könnyű dolga abban, hogy felosszák egymás között a nagyjából 45 befutónak gondolt helyet úgy, hogy még a közös miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter nyilvánosság előtt tett ígéretének megfelelően három roma származású politikust is bele kellett számolniuk.