Immár végleges, 664 jelölt indulhat az országgyűlési választáson

Immár végleges, 664 jelölt indulhat az országgyűlési választáson

Szavazóurna a 2018-as országgyűlési választáson (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valamennyi, a jelöltek nyilvántartásba vételével kapcsolatos jogorvoslat lezárult, az április 3-ai parlamenti választáson 664 egyéni jelölt indulhat – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) pénteki adataiból.

Az országgyűlési képviselők választásán csak azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyűjtöttek a választókerületükben élőktől ötszáz érvényes ajánlást. A jelöltek február 25-én 16 óráig gyűjthették az ajánlásokat, a választási bizottságoknak pedig négy napjuk volt arra, hogy az ajánlások ellenőrzése után döntsenek a jelöltek nyilvántartásba vételéről. A választási bizottságok határozatai ellen jogorvoslattal lehetett élni.

Az NVI tájékoztató oldala szerint a jogorvoslati eljárások minden esetben lezárultak, a 106 egyéni választókerületben jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek száma 664. A jelöltek egy része függetlenként indul, nagyobb részük azonban jelölőszervezet színeiben; a választásra húsz jelölőszervezetnek sikerült egyéni jelöltet állítania.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok a jelöltek által leadott ajánlások ellenőrzése után 106 esetben tagadták meg a nyilvántartásba vételt, hét jelöltet pedig nyilvántartásba vettek, de a jelölt időközben kiesett. Ennek oka lehet az, hogy a jelölt lemondott, vagy azért esett ki, mert elvesztette a választójogát vagy a választhatóság jogát.

A választáson az egyéni jelöltek mellett hat országos pártlistára voksolhatnak a választópolgárok, azok a nemzetiségi választók pedig, akik névjegyzékbe vételüket az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal kérték, nemzetiségük listájára voksolhatnak. A roma nemzetiség nem állított országos listát.

Négy évvel ezelőtt a 106 egyéni választókerületben 1547 egyéni jelölt indult, az országos pártlistás szavazólapon 23 pártlista szerepelt. (MTI)