Lázár Putyinról: Ha magát ez boldoggá teszi, akkor agresszornak tartom

Lázár Putyinról: Ha magát ez boldoggá teszi, akkor agresszornak tartom

Lázár János és Orbán Viktor (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincsenek országos politikai ambícióim – mondta Lázár János, a Fidesz hódmezővásárhelyi országgyűlési képviselője a Hvg.hu-nak adott videóinterjújában. A Politikus Márki-Zay Péterrel csap össze a mandátumért a körzetben.

Lázár János elismerte, hogy túl erős az energiafüggőség az oroszoktól. „32 éve nem történt semmi, illetve 5 éve az Európai Unió nem tett egy centit sem a függőség csökkentésére” – mondta. Szerinte ők tettek, erre felhozta, hogy döntöttek Paks 2 építéséről (amely orosz technológiával és orosz befektetéssel épülne).

Van egy értékbeli elköteleződése egy embernek és vannak az országnak érdekei, ezeket kell összeegyeztetni Ukrajna kapcsán – mondta.

Putyint agresszornak tartja? – érkezett a kérdés, amire így válaszolt. „Amit mostanában csinál az nem túl biztató, Azt agressziónak tartom, hogy lerohanták Ukrajnát, mert azt gondolom, számos olyan kérdés van, amit tárgyalásos úton meg lehetett volna oldani.” A riporter erre visszakérdezett, hogy mi a különbség a között, hogy agressziónak tartja, hogy lerohanták Ukrajnát, és hogy magát Putyint tartja-e agresszornak? Erre pedig így válaszolt Lázár: „Hát ha magát ez boldoggá teszi, akkor agresszornak tartom.”

„Én azt gondolom, Oroszország agressziót követett el Ukrajnával szemben, és az egy nagyon súlyos probléma, hogy megtámadtak egy olyan országot, amely független akar lenni. Örülök, hogy az Európai Unió most minden olyan ország mellett kiáll, amely független akar lenni, mert ha Ukrajnának jár a függetlenség, és a szabad döntési jog, hogy hogyan akarnak élni, akkor Magyarországnak is jár, és Lengyelországnak is” – fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, hogy ő kimondja, hogy orosz agresszió, a kormány pedig nem igazán, úgy válaszolt, hogy „de nem is vagyok a kormányban”, nem neki kell például a gázszerződéseket menedzselni.

Az ukrán elnök Orbán Viktorhoz intézett szavai kapcsán azt mondta, Zelenszkij nyugodt lehet, Magyarország minden uniós és NATO-szankciót támogatott.

A háborús eseményekről itt olvashatja percről percre közvetítésünket.