Ezért sikerült 18 év után leváltani a fideszes polgármestert Solymáron

Ezért sikerült 18 év után leváltani a fideszes polgármestert Solymáron

Zlinszky Péter (TESO Egyesület) a solymári polgármester-jelölti vitán 2024. május 22-én az Apáczai Csere János Művelődési Házban (Forrás: PilisTV)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pest megyében talán, de a fővárosi agglomerációban mindenképpen a legnagyobb meglepetés, hogy Szente Kálmán, Solymár fideszes polgármestere, és vele a fideszes többségű képviselő-testület jelentős vereséget szenvedett a jellemzően fiatal civilekből álló TESO Egyesület jelöltjeitől. Annál is inkább meglepő a civil összefogás fölényes, 7:4 arányú győzelme, mert Szente 18 éve vezeti a települést, illetve mert 2019-ben és a korábbi önkormányzati választásokon hasonló arányban, magabiztosan győzött a kormánypárti csapat. A sikerről beszélgettünk Zlinszky Péterrel – Zlinszky János egykori alkotmánybíró jogászként dolgozó unokájával –, a TESO Egyesület vezetőjével a kampányról, terveikről.

A frissen megválasztott polgármester elmondta, a győzelem egyrészt annak köszönhető, hogy a solymáriak elégedetlenek voltak a testület, illetve a polgármester munkájával, másrészt annak, hogy a TESO civilek összefogásával jött létre, mindenféle párttámogatás nélkül. A megválasztott polgármester az elkövetkező hónapokban a leköszönő testülettel együttműködve szeretné megismerni az önkormányzat ügyeit. Végül pedig az is fontos tényező, hogy az elmúlt két hónapban aktívan kampányoltak.

A közösségi médiában az elmúlt hetekben megjelent, időnként nemtelen támadások kezeléséről Zlinszky Péter elmondta, nagy érzelmi hullámhegyeket, hullámvölgyeket kellett megélnie, illetve hogy nem szeretne hozzászokni ezekhez, békében szeretne dolgozni Solymárért. Hozzátette, örömmel konstatálta, hogy a sárdobálásba egyik oldalról sem szálltak be a választáson induló jelöltek, ami biztató a jövőt tekintve.

A mostani választás eredményeként az a furcsa helyzet alakult ki, hogy miután Zlinszky Péter mind a polgármesteri versenyt, mind a solymári 2. számú választókerületet megnyerte, a lehetséges 12 helyett csak 11 fős lesz a képviselő-testület: – Nem újdonság ez itt Solymáron, hiszen Szente Kálmán is ugyanebben a helyzetben volt. Nem marad azonban képviselő nélkül választókerületem, mert a kompenzációs listáról a testületbe jutott egyesületi jelöltünk ebben a választókerületben lakik – mondta a győztes polgármester.

Az októberi hivatalba lépésig konstruktív együttműködést remél – aminek ígérete a polgármester-jelölti vitán is elhangzott – az addig még hivatalban lévő polgármesterrel, képviselőkkel. – Úgy gondolom, zökkenők nélkül, közös munkával megy majd az átadás átvétel folyamata, a folyamatban lévő ügyek megismerése. Ez annál is inkább fontos, mert valamikor ősszel, talán éppen az októberi váltás idején fogadhatja el a településrendezési tervet a testület. Így most az 500 oldalas dokumentum áttanulmányozása lesz az egyik fontos feladatom – magyarázta.

Választási ígéreteik megvalósításáról elmondta, olyan ígéreteket tettek, amelyek jó eséllyel megvalósíthatók öt év alatt. Első lépésként – még civilként – benyújtják ezek egy részét a testület bizottságainak, és reméli, a képviselők azzal a súllyal kezelik ezeket az előterjesztéseket, hogy azoktól jön, akik októbertől átveszik a település vezetését. Arra a kérdésre, hogy folytatják-e az önkormányzati vagyon, elsősorban az ingatlanok értékesítését – amelyre nyilvánvalóan a forrásszűke miatt kényszerült az önkormányzat –, Zlinszky Péter elmondta, először át kell tekinteni az önkormányzati vagyont. Mielőtt ebben döntés születik, szeretné megismerni azt a pilisvörösvári gyakorlatot, amely szerint az önkormányzati ingatlant még beruházási céllal sem értékesítenek. – Országos kitekintésben pedig abban reménykedem, a mostani választás eredménye rádöbbenti a kormányt, hogy nem folyhat tovább az önkormányzatok szorongatása. Erre egyébként korábban több fideszes polgármester is felhívta a figyelmet. Látok esélyt arra, hogy az önkormányzatok összefogásával ebben változást érjünk el – mondta a megválasztott polgármester.

Kérdésünkre arról is beszélt, hogy szeretnének megmaradni civilnek, ami persze nem zárja ki, hogy ügyek mentén együttműködjenek pártokkal, ha egybeesik a település érdekeivel, pártok kezdeményezéseit is befogadják, támogatják.

A helyi vállalkozókkal, az aktívan tevékenykedő Solymári Iparos Egylettel, a Solymári Vállalkozók Szövetségével való együttműködést kiemelten fontosnak tartja Zlinszky Péter. – A kampány során felvetődött, hogy a helyi vállalkozók számára valamilyen összegű közösségi költségvetést állítunk össze, hiszen ők komoly részt vállalnak az iparűzési adón, illetve egyéb befizetéseken keresztül az önkormányzat finanszírozásában, és az mégsem járja, hogy nem kapnak semmiféle visszajelzést az általuk befizetett adók felhasználásáról. A közösségi költségvetés összeállításával is szeretnénk kifejezni megbecsülésünket irántuk – tette hozzá.

Kérdésünkre arról is beszélt, hogy választókerületenként egy-egy millió forint sorsáról elméletileg a lakosság dönthet településrészi költségvetésként, ennek gyakorlata azonban még nem alakult ki. Ezért fontos feladatának tekinti, hogy azon települések tapasztalatait megismerje, ahol már jól működik ez a rendszer. Nagyon fontosnak tartja ugyanis, hogy a lehető leghatékonyabban jussanak el a lakossághoz, ismerjék meg igényeiket.