Török Gábor: Egyedül a Tisza párt lehet maradéktalanul elégedett

Török Gábor: Egyedül a Tisza párt lehet maradéktalanul elégedett

Török Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 2010 utáni magyar politikában rendszerhibának látszik a tegnapi EP-választás: a Fidesz 2006 óta nem ért el ilyen rossz eredményt országos választáson, miközben „nemfideszes” párt egyedül indulva 2006 óta nem szerepelt ilyen eredményesen. Új helyzet van, amely minden bizonnyal új utakra viszi, ösztönzi vagy kényszeríti a politikai szereplőket – kezdi hajnali gyorselemzését Török Gábor.

A politolóus Facebook-bejegyzésében kiemeli, a várakozásokat messze meghaladó EP- és fővárosi listás eredmény (EP-választáson közel hatszázezer szavazattal elmaradva, a fővárosban fej-fej mellett állva) a magyar politika Fidesz utáni legerősebb szereplőjévé tette Magyar Péter pártját. 2026-ig mind a kormánypártoknak, mind a régi ellenzéknek meg kell küzdeni a Tisza jelentett kihívással. Az elemző arra is emlékeztet, a mostani eredmény majdnem egy ligába emelte Magyar Péter pártját a Fidesszel.

A Fidesz ugyan nem szenvedett totális vereséget, a Tisza gyors emelkedése azonban komoly gondot jelenthet a kormánypárt számára, különösen hogy parlamenti kampányt folytatott mind anyagiakban, mind mozgósításban. Török Gábor szerint a Lendvai utcában fel kell tenni a kérdést, vajon jó ötlet volt-e a végtelenül leegyszerűsített, egy témára koncentráló kampány, illetve Szentkirályi Alexandra visszaléptetése. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a fővárosi közgyűlésben nehéz lesz a Tisza és/vagy a Fidesz nélkül többséget teremteni.

Úgy véli, „az önkormányzati választási eredmények nagyon hasonlítanak az öt évvel ezelőttiekre, még akkor is, ha fontos városok (Baja, Eger, Miskolc, Salgótarján versus Győr, Szolnok, Nagykanizsa) és egy-egy fővárosi kerület (I. versus XII.) gazdát cseréltek, miközben újra bebizonyosodott, hogy a regnáló polgármesterek a helyi választáson nagyon komoly előnnyel indulnak.”

Választási percről percre közvetítésünket itt olvashatja>>>