Kálmán, a hazafi

Kálmán, a hazafi

Rákay Philip videójának egy jelenete

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kálmán nem Kálmán, hanem Philip, pedig a Kálmán: „Eredeti magyar név, mely más népeknél elé nem fordúl.” Az idézet A Magyar Nyelv Szótára című műből származik, amelynek szerkesztője két világhírű magyar nyelvtudós, nevezetesen Czuczor Gergely és Fogarasi János. Kell ennél nagyobb bizonyosság, hogy a Kálmán keresztnév bizony igazi magyar keresztnév, amelyet olyan nagyszerű magyar emberek viseltek hajdanán, mint Széll Kálmán, Tisza Kálmán, Mikszáth Kálmán, és még sorolhatnám? Ezek az emberek hazafiak voltak, mindannyian, ezzel, azt hiszem, Kálmán is egyetért, sőt ő maga is annak tartja magát, hazafinak, annak ellenére, hogy ugyan ő is Kálmán, de mégiscsak Philip.

Talán a Z+-os idők miatt, amikor két Baby Sisters-klip között hallhattunk elmés beszélgetéseket és levélfelolvasásokat hősünktől az ezredforduló tájékán. Talán emiatt a Philip név, hiszen a Kálmán, ez az eredeti magyar név (lásd fentebb) olyan ciki. De a Z+-os idők elmúltak, azóta sok víz lefolyt a Dunán, meg sok átutalás a bankszámlákon, de a Philip név maradt.

És most itt van ez a Hazafi, ami nem Hazafi, hanem Patrióta: még egy pénznyelő fekete lyuk az államháztartás galaxisán. Megafon meg Pesti meg Hír Tv meg a Kopasz – meg a többi; a Bogyó és Babócát sem tudom Gyurcsány-show nélkül megnézni, és most itt egy újabb csatorna a hanyatló Nyugat egyik videómegosztó platformján: Patrióta. Így külföldiül, mert a Hazafi az nem működik, biztosan ezt is megmérték. Legyen „pébetűs” ez is, hátha valaki Gulyás Marci Partizánját keresve idetéved. Így történhetett a 888.hu névadása is, a 444.hu-t utánozva! Hol az eredetiség, tisztelt közpénzben fürdőző kormánypárti véleményvezérek? Csak nem a kisebbrendűségi érzés miatt másoljátok a „baloldal” sikeres médiaprojektjeit?

A már említett Partizán közéleti csatorna nézettségi adatai gondolkodtathatták el a kormányzati influenszerképző központ embereit, hogy nekik is „kell egy ilyen”. Az eddigi bénázások nem bizonyultak hatékonynak, úgy tűnik, ezért nyúltak a Facebook, az Instagram után a liberális dekadencia újabb vívmányához, a YouTube média platformhoz. Nem finnyásak és nem következetesek, szidják e nyilvánosságokat, de használják is, egyre több pénzt beletolva, mindenféle szellemesség, újító, kísérletező kedv nélkül.

Végigküzdöttem magam az első videón, nagyjából erre számítottam, a technikai részt nem tudom értékelni (bár számomra sötétnek tűnt Kálmán a monitoromon, és nem csak a mondandója miatt, de lehet, az eszközöm ócska csak), a szellemi csak a szokásos volt. Kálmán, aki amúgy Philip, hozta a megszokottat, az unalmas gyurcsányozást, dobrevezést, jakabozást. „Ezt láthatjuk, hallhatjuk ezer helyen, Kálmán, minek ezért a YouTube-nak is fizetnünk?”, tehetné fel az egyszerű kérdést az adófizető állampolgár.

Kálmán aztán gondterhelten beül 47 milliós Mercijébe, és továbbhajt a Megafon központjába, ahol aztán „esett szép szomorú fejekkel, négy-öt magyar összehajol, s kicsordul gúnyos fájdalmukból, egy ifjú-ősi könny, magyar könyny: miért is?”, hogy Ady szavaival éljek, azaz értékelik az újabb projekt kudarcát, miért nem sikerült ez sem, majd döntést hoznak. Jön a Patrióta Minimax-változata Kötter úr világmagyarázataival, és így tovább, és így tovább, pénz nem számít, be kell oltani mindenkit jobboldali konzervativizmusnak álcázott gyűlöletpropagandával…

Summa summarum, véleményvezért nem lehet képezni, ahhoz vagy van valakinek tehetsége, vagy nincs. Tolhatnak bele akármennyi adóforintot, kilóg majd a lóláb. Az eredetiség, a hitelesség pénzzel nem megvehető, és persze a hazafiság sem. Amit pedig a Patrióta nevű epekieresztő tákolmányra költ a központ, adja inkább útfelújításra, elkelne mifelénk pár millió a 47-es út rendbetételére például.

És még annyit, a hazafiság ott (is) kezdődik talán, hogy büszkén viselem magyar nevem! Legyen az Kálmán vagy bármi más, de akkor is…

A Magyar Hangban megjelenő véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/23. számában jelent meg, június 4-én.

Címkék: Megafon, Rákay Philip