17 ezren tűntek el egyetlen év alatt az egészségügyből

17 ezren tűntek el egyetlen év alatt az egészségügyből

A Szent János Kórház felújított és ódon folyosója (Olvasónk felvétele)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint összesen 28 600-zal dolgoznak ma kevesebben szociális és egészségügyi területen, mint egy évvel ezelőtt – derült ki az RTL Híradóból.

2020 utolsó negyedévében 197 400 dolgozója volt a magyar egészségügynek, 2021 negyedik negyedévében pedig 180 700. Tehát a statisztikai adatok szerint összesen 16 700-an tűntek el egyetlen év alatt az egészségügyből.

Ezt megsínylik a betegek. Ez nyilvánvaló, és sajnos a halálozási számokban ez is megmutatkozik. Nem az, hogy a dolgozók nem dolgoznak ugyanolyan rendesen, és mindent megtesznek, hanem egyszerűen fizikailag nem tudnak mindig, mindenhol jelen lenni – mondta az RTL Híradónak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. A kormány érdemben nem válaszolt a Híradó arra vonatkozó kérdésére, hogy tervezik-e pótolni a hiányzókat.

Tavaly márciusban. a harmadik járványhullám csúcsán a hivatalos adatok szerint mintegy 5500 egészségügyi dolgozó távozott a rendszerből az úgynevezett szolgálati jogviszony bevezetése miatt. Aki nem fogadta el az új munkafeltételeket, nem dolgozhatott tovább. 

Korábban a Világgazdaság a 2021 novemberéig tartó időszakra összesen számolt ki 17 ezres csökkenést a szociális és az egészségügyi területen.