177 millióval tartoznak, a NAV zárolta a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat bankszámláját

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zárolta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (FRNÖ) bankszámláját, miután a szervezet akkora tartozást halmozott fel, ami éves költségvetési támogatása hússzorosának felel meg – írta a 24.hu. A kisebbségi önkormányzat adóssága 177 millió forintra rúg, miközben az éves támogatása 9 millió forint. A tartozás nagy része – csaknem 154 millió forint – a Magyar Államkincstár felé áll fenn. A Fővárosi Önkormányzatnak pedig több mint 23 millió forinttal tartozik a szervezet.

A hírportál Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettesre hivatkozva azt írta, a teljes adósság az FRNÖ által korábban fenntartott Európai Üzleti Polytechnikum Szakképző Iskola (más néven Európai Roma Szakgimnázium) működésével összefüggésben keletkezett. Az iskola két évvel ezelőtti bezárásakor számos visszásságra derült fény, többek között arra, hogy az intézmény a tanárainak sem fizetett rendesen.

– Az iskola bezárása után a meg nem fizetett bérleti díjak, valamint az állami normatívákkal való nem megfelelő elszámolás miatt létrejött tartozásért a FRNÖ-nek mint a megszüntetett iskola fenntartójának kell helyt állnia – közölte Kerpel-Fronius. A momentumos politikus kiemelte, hogy a szervezet a Fővárosi Önkormányzattól elkülönülő, önálló jogi személy, amely maga felel gazdálkodásának biztonságáért és szabályszerűségéért. Ugyanakkor hozzátette, a városházán a jelenleg zajló belső vizsgálat eredménye alapján döntenek arról, hogy tegyenek-e feljelentést.

A NAV az ügyben költségvetési csalás miatt folytat nyomozást a szervezetnél immár csaknem öt éve. Ennek eredményeként zárolták az FRNÖ bankszámláját, amivel a szervezet fizetésképtelenné vált, és már a rezsiköltségeit sem tudja fizetni. Bár az adóhivatal nem adott tájékoztatást a nyomozás állásáról, Csóka János, az FRNÖ elnöke és Purebl Balázs, az iskola egykori igazgatója egyaránt azt állította a 24.hu-nak, hogy máig nem hallgatta ki őket a NAV.

Csóka a lapnak elismerte, csődhelyzetben van a roma önkormányzat, és a csaknem 177 millió forintos adósságot nem fogják tudni kifizetni. Mint mondta, tárgyalnak a tartozás elengedéséről. A szervezet elnöke 2015 óta nyolc hónap megszakítással vezeti a budapesti roma önkormányzatot. Arra a kérdésre ennek ellenére sem tudott válaszolni, hogy milyen programok maradhatnak el szervezésükben. – Így fejből nem tudom. Mindig meghatározta az önkormányzat, hogy milyen programot csinál – fogalmazott.