Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

Seress Rezső egykori otthonába is beleshetünk: városszerte nyílnak meg a kapuk a Budapest100-on

Szerző: | 2019. május 03., 17:45 | Belföld, Kultúra

A Petőfi tér 3-5. szám alatti épület lépcsőháza (Fotó: BUdapest100)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mi más, mint a weimari bauhaus-iskola századik évfordulója adhatná az idei Budapest100 apropóját! A Walter Gropius által alapított szellemi műhely számos magyar építész látásmódját formálta át, többen – Molnár Farkas, Forbát Alfréd, Berger Oti, Moholy-Nagy László, Weininger Ernő Stefán Henrik, Johan Hugó, Blüh Irén, Fodor Etel és Kárász Judit – diákként, vagy oktatóként is meghatározó szerepet játszottak az iskola életében.

HIRDETÉS - AIP

A bauhaus valódi hatása itthon a húszas évek végétől volt tetten érhető, ami kitartott egészen második világháború utáni rövid, nyugodtabb időszakig, 1949-ben azonban a kommunista párt határozatban ítélte el és tiltotta meg a nyugati, kozmpolitának bélyegzett modernizmust. Noha a fővárosban számos luxusbérház és villa származik az 1920-30-as évekből, egyik sem színtiszta bauhaus-épület, a szikár, technicista és a praktikumra törekvő stílus Magyarországon, leginkább megrendelői nyomásra, a szecesszióval és az art decóval keveredett.

Impozáns márványborítású lépcsőházak, elegáns réz kiegészítők, letisztult formavilágú felülvilágítók, vízszintes ablakok – a modernista új hang karakteres stílusjegyei még ma is fel tudják verni az ingatlanárakat, pedig örökségvédelmi szempontból a stílus mintha még mindig mostohagyermeknek számítana, kevés ház van, amelyet az eredetinek megfelelő állapotban renoválnának, de puritán szépségük még így, kicsit kopottan is lenyűgöző.

Belgrád rakpart 2 (Fotó: Budapest100)

Május 4-én, szombaton és május 5-én, vasárnap megnyílnak a város jól ismert és rejtett modernista épületei a Margit körúttól Pasarétig, a Vízivárostól a Dobsinai utcáig, a Belgrád rakparttól egészen az Istvánmezei útig. A Klauzál tér környékén be lehet lesni abba a Dob utcai házba, ahol a Szomorú vasárnap szerzője, Seress Rezső élt haláláig, megcsodálhatjuk a panorámát annak a villának a tetejéről, ahol egykor Nádas Péter gyermekként aludt a kandallópárkányon, vagy végigjárhatjuk a Hársfa és Szövetség utca között húzódó modernista lakóházakat.

A Barát utca lehetetlennek tűnő sziget a VII. kerület Keleti pályaudvarhoz közeli végén, olyan, mint egy pesti Napraforgó utca. Sokáig ez volt a város névtelen utcája, aztán a rossz nyelvek szerint az egyik itt lakó hölgy kétes üzlete után kapta a nevét, aki barátnőit közvetítette ki tehetős úriembereknek. A Margit körúton Kozma Lajos eredeti tervrajzait állítják ki az Átrium Filmszínházban, de a közeli körliftjéről híres „Dugattyús házat” is fel lehet fedezni, továbbá nyitva lesz az egykori Trust Nyugdíjegyesület bérháza a szomszédos Margit körút 29. alatt, amelynek tetejéről lélegzetelállító panoráma nyílik a Parlamentre és a Gellért-hegyre.

Margit körút 15-17. (Fotó: Budapest100)

Egész hétvégén várja a városi zarándokokat a hajdani Magyar Leszámítoló és Pénzváltó Bankalkalmazottai Nyugdíjintézetének bérháza a Bajcsy-Zsilinszky úton, amely tetején egy férfi pihen, de testközelből lehet látni a Szent István park legendás kék lépcsőházát, illetve azt a tömböt is, ahol a Gyilkos a házban van című, 1971-es krimit forgatták Major Tamással, Garas Dezsővel, Feleki Kamill-lal, Márkus Lászlóval és Koós Jánossal.

Pozsonyi út 42. (Fotó: Budapest100)

A Rimanóczy építészdinasztia két kiemelkedő alkotását is fel lehet keresni: a korszak avantgárd építésze, Rimanóczy Gyula által tervezett pasaréti templom lehetett volna Budapest első modern temploma, ha az akkori konzervatív körök nem próbálják minden lehetséges módon akadályozni az építését, így az Árkay Bertalan által tervezett városmajori templom előbb lett készen, de szikár modernsége miatt az is sokakban megütközést keltett. Érdekes adalék, hogy a pasaréti templom üveg ablakait épp Árkay felesége, Sztehló Lili festette. A templomhoz kapcsolódó buszvégállomás is Rimanóczy Gyula munkáját dicséri, ahogy a közeli Szakáts-villa is, amely Ferkai András építészettörténész szerint a harmincas évek talán legjobb budai villája. Aki ide látogat el, az titkokat tudhat meg a ház neves lakóiról és a múltjáról.

Az idei Budapest100 teljes programját a Budapest100.hu oldalon lehet végigböngészni.

Címkék: bauhaus, Budapest100, építészet


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest