Augusztusban kilőtt a kórházak eladósodottsága

Augusztusban kilőtt a kórházak eladósodottsága

A Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbje – nem csak kívülről lepusztult (Fotó: Alfahír/Béli Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintegy 6 milliárd forinttal nőtt augusztusban a magyar kórházak lejárt adóssága – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adataiból, amelyet a Napi.hu ismertetett. Az összeg magasabb az átlagos idei havi adóssággyarapodásnál, ami 5 milliárd körül van.

Az adat azért meglepő, mert a nyári hónapokban a lassú adóssággyarapodás jellemző – tavaly augusztusban például csak 1,3 milliárd forinttal nőtt –, ehelyett azonban kilőtt az adósság mértéke. Ezzel pedig átlépte a kórházak lejárt fizetési határidejű tartozása az 53 milliárd forintot. Így 2018 december végéhez képest az idei növekedés immár 38 milliárd forint a MÁK friss adatai szerint. Ha az eladósodás a jelenlegi ütemben folytatódik, év végére a 70 milliárd forintot is megközelíti az adósságállomány.

Az elszabaduló adósság hátterében az ágazati szereplők egyöntetűen a már naptárhatást is semlegesítő, féktelen bérversenyt látják – jegyzi meg a portál.

A

legnagyobb adós továbbra is a Honvédkórház 3,7 milliárdos tartozással, ebből

közel 2 milliárd kifizetésével több mint két hónapja csúszik az intézmény. A

gyógyító-megelőző ellátásban résztvevő egyetemek közül a Debreceni Egyetem az

éllovas 2,8 milliárddal, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemen alulról

közelíti a tartozásállomány a 2 milliárd forintot – írják.