Magasabb minimálbért szeretne a szakszervezeti szövetség

Magasabb minimálbért szeretne a szakszervezeti szövetség

Acélgyári munkások tüntetése 2003-ban (Fotó: REUTERS/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újratárgyalná a tavaly két évre megkötött bérmegállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). Az érdekvédelmi szervezet azt szeretné, hogy a tavaly elfogadott nyolc százalékos emelésnél nagyobb mértékben növekedjen a minimálbér és a garantált bérminimum is január 1-jétől. Kordás László szakszervezeti elnök ezért már kezdeményezte a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) összehívását a Pénzügyminisztériumnál – írta a Népszava.

A magyar minimálbér a sereghajtó a régióban | Magyar Hang

Nemrég derült ki, hogy a lengyel kormány a tavaly nyáron javasoltnál is nagyobb mértékű minimálbér-emelést kezdeményezett, így a jövő év elejétől bruttó 2600 zloty, azaz mintegy 198,6 ezer forintra nő a minimálbér. Az Mfor.hu ennek kapcsán végzett régiós összehasonlítást.

A lap emlékeztet: a tavaly év végén elfogadott bérmegállapodás az idei és a jövő évre vonatkozóan is nyolc-nyolc százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelést rögzített, és szintén nyolc százalékban határozták meg az általános béremelésre vonatkozó ajánlást is. Ennek megfelelően a minimálbér jelenleg bruttó 149 ezer, a garantált bérminimum pedig bruttó 195 ezer forint. Jövőre előbbi bruttó 161 ezer, utóbbi 210 600 forintra nő – írja a lap.

Kordás László szerint azonban a gazdaság eddigi teljesítményére vonatkozó elemzések alapján ennél jóval nagyobb, 10 százalék feletti béremelésre is lehetőség lett volna már az idén is. Ezért szeretnének jövőre két számjegyű emelést. A MASZSZ vezetője egyébként ezen az állásponton volt már a tavalyi bértárgyalásokon is, ezért – bár a kormány igyekezett azt propagálni, hogy a teljes munkaadói és munkavállalói oldal megegyezett – nem is írta alá a két évre szóló bérmegállapodást – hívta fel a figyelmet az újság.