„Az emberből mosogatórongy lesz”

„Az emberből mosogatórongy lesz”

Buszmegálló az Electrolux jászberényi gyára előtt (Fotó: Tompos Ádám/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szirénázó miniszterek, eldugott biztonsági őrök, ukránra lefordított elbocsátás Jászberényben: az Electrolux szeptember 10-én jelentette be hűtőgép- és porszívógyártása nagy részének leépítését. „Teljesen nyugodtan lement az egész” – hallottuk a helyszínen. De azért nem olyan nyugodt mindenki a Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban.

Részletek a Magyar Hang szeptember 20-i (2019/38.) számában megjelent riportból!

Jászberény peremén, valahol a hűtőgyár ezüstszürke toronyháza, a szocreál neoncégérű Lehel Gyöngye étterem és a mohásodó tetejű buszmegállók háromszögében ül egy csendes, tagbaszakadt, golfsapkás férfi . Arcáról sem dühöt, sem szomorúságot nem tudok leolvasni, ezért merem csak megszólítani. Arról a 800 fős leépítésről kérdezném, amelyet múlt héten jelentett be az Electrolux itteni üzemében. – Ukrán… nem ért, nem beszél magyar! – mondja a férfi szabadkozva.

(...)

– Apránként jött mindez, nem volt váratlan egyáltalán – mondja a hűtőknél dolgozó férfi, ám ahogy az ő hangjából, úgy a porszívóüzemben dolgozó másik nyilatkozóm feleleteiből kiderül: valahol letaglózta őket a bejelentés, „ami azóta is téma az üzemben”.

Tiborc a gyárban - és Feri bácsi, akin átment a targonca | Magyar Hang

Ahogyan az ukránok is. Az országban itt alkalmaztak először nagy számban vendégmunkást keleti szomszédunktól. És ugyan főleg a város ipartelepre hajazó szélén vannak elszállásolva, azért okoz feszültséget a jelenlétük. – Pár éve felmérték a környező községeket, hogy hol van üres lakás, azt hitte mindenki, hogy cigányokat hoznak a Neszűrből (Jászberény tanyás, cigányok lakta része – a szerk.), de nem, ukránokat hoztak, migránsokat.

(...)

Milyen volt a hangulat a bejelentéskor? Miért kellettek a biztonsági őrök? Mit mondanak, akik rendszeresen „tizenketteztek”, „tizenhatoztak”? Mennyi a fizetés a gyárban? Hogy kerültek ide az ukránok? Hogy látják ők a helyzetüket? A válaszokat keresse a Magyar Hang szeptember 20-án megjelent 2019/38. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/37. számban? Itt megnézheti!