Technikai törvénymódosítást kezdeményezett a honvédségi adatkezelést érintően a Honvédelmi Minisztérium

Technikai törvénymódosítást kezdeményezett a honvédségi adatkezelést érintően a Honvédelmi Minisztérium

NATO-hadgyakorlat a szolnoki repülőtéren (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az erről szóló javaslat – amely már az Országgyűlés előtt van – semmilyen érdemi változást nem jelent a hadkötelezettség, az önkéntes tartalékosok vagy a behívhatóság korhatárának tekintetében. Továbbra sem lesz sorköteles katonaság – szögezték le.

A szaktárca szerint a javaslat kizárólagos célja, hogy Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) a hadköteles nyilvántartás részeként békeidőszakban és különleges jogrendben is automatikus személyi és alkalmassági adatokkal rendelkezzen minden hadköteles magyarországi lakóhellyel rendelkező, magyar állampolgárságú férfiról. „Ez Magyarország biztonsága szempontjából alapvető és mindannyiunk érdeke” – fogalmaztak a közleményben.

Hozzátették: az állampolgárokat ez semmilyen módon nem érinti, semmilyen személyes adatszolgáltatásra, orvosi vagy egyéb vizsgálatra nincs szükség, kizárólag a Magyar Honvédség számára jelöl ki technikai, adatkezelési feladatokat. A törvényjavaslat kizárólag a különleges jogrend esetére történő felkészülést szolgálja.

Egy Gripen „sorozta meg" a szolnoki katonai repülőteret | Magyar Hang

Először lehetett akció közben látni Magyarországon az amerikai légierő billenőrotoros CV-22 Osprey csapatszállítóját. A Fekete Hattyú 2019 hadgyakorlaton jártunk. Exkluzív videó és képek.

A szaktárca közleményében azt is megjegyezte, a törvénymódosításra azért van szükség, hogy ezzel is erősítsék Magyarország védelmét és biztonságát, mert „Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk alatt szánt szándékkal legyengítették Magyarország védelmét, létszámában és eszközeiben is leépítették a honvédséget, elkótyavetyélték a vagyonát, a honvédségi eszközöket, és a hadrafoghatósági nyilvántartásokat is megsemmisítették”.