Fideszes és ellenzéki igazgató között osztják ketté a Szabad Tér Színházat

Fideszes és ellenzéki igazgató között osztják ketté a Szabad Tér Színházat

Karácsony Gergely főpolgármester (balról) nyilatkozik a sajtónak a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely társaságában a Karmelita kolostor előtt 2019. november 6-án, miután a miniszterelnök meghívására részt vett a kormány ülésén. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meg kívánja osztani a Szabad Tér Színház cég vezetését a Fővárosi Közgyűlés - közölte a közgyűlés szerdai ülésén Karácsony Gergely a Népszava beszámolója szerint. A színház két színpada közül az egyiket a Fidesz által támogatott jelölt irányítaná, a másikat a pedig a másik - sajtóértesülések szerint a DK által favorizált - jelölt. Az igazgató személyéről zárt ülésen döntenek, a Mérce úgy tudja, már meg is szavazták a kompromisszumos javaslatot.

A vezetői pozíció körül nagy vita bontakozott ki, miután a kormány a jelenleg is hivatalban lévő Bán Teodóra maradása érdekében gyakorolt nyomást a főváros vezetésére: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője közös sajtótájékoztatón jelentette be, amennyiben nem Bán Teodóra lesz a Szabad Tér Színház következő igazgatója, a kormány nem finanszírozza tovább a budapesti színházakat.

Az Index városházi forrása szerint a DK is megpróbálta presszionálni a főpolgármestert: szerinte Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke azzal fenyegette meg Karácsony Gergelyt egy zárt egyeztetésen kedden, hogy ha nem Benkő Nórát nevezi ki a színház élére, a DK nem szavazza meg a költségvetést. Így értesült a Népszava is fővárosi forrásból még tegnap. A költségvetés elfogadása azóta megtörtént, a közgyűlés szerdán elfogadta a tervezetet. Az Index másik forrása pedig cáfolta, hogy a fenti vita egyáltalán lezajlott. Gy. Német Erzsébet (DK) kultúráért felelős főpolgármester-helyettes a döntés után a Facebookon azt írta: pártja nem értett egyet azzal, hogy csak öt, és ne minden színház maradjon fővárosi fenntartásban, azonban ebben a kérdésben elmondása szerint nem volt többségük, mert a koalíciós partnereik megállapodás-pártiak voltak. Így a többi színház fenntartásában részt vesz majd a kormány, egyben beleszólást nyer a működtetésbe, ami Gy. Németh szerint veszélyezteti a művészet szabadságát.

Karácsony Gergely mostani bejelentése szerint minden esetre kompromisszumos megoldást javasol a városvezetés: a Népszava beszámolója szerint az inkább koncert helyszínként működő, sok turistát vonzó Margitszigeti Szabadtéri Színpad vezetését Bán Teodórára bíznák, míg a hazai színjátszáshoz szervesebben kapcsolódó Városmajori Színpad vezetését Benkő Nórára. Láng Zsolt fideszes frakcióvezető szerint ez a Demokratikus Koalíció diktátuma, amely a főváros saját szakmai grémiumának döntésével is szembe megy, hiszen a grémium szerint Benkő Nóra adta be a leggyengébb pályázatot.

A főpolgármester-helyettes nettó zsarolásnak nevezte Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Láng Zsolt fővárosi képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakat, miszerint, ha nem Bán Teodóra lesz a Szabad Tér Színház vezetője, akkor az összes fővárosi színház működését a fővárosnak kell finanszíroznia.