Megakasztotta a kamionosok határátkelését a tiszti főorvos határozata

Megakasztotta a kamionosok határátkelését a tiszti főorvos határozata

Feltorlódott kamionok a röszkei átkelőnél 2020. március 17-én (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megakasztotta a kamionosok határátkelését a tiszti főorvos csütörtök késő este kiadott határozata – számolt be róla a Hvg.hu. A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének főtitkára, Dittel Gábor arról számolt be, hogy a külföldről érkező kamionosokat a kéthetes karanténra kötelező határozattal látják el. Az, aki belépett az országba, de indulna vissza, ezt csak negatív teszteredménnyel teheti. Jelentkeztek is a Szent László kórházba tesztre, a mintát levették, de amíg nincs eredmény, várakozniuk kell.

A fuvarozók azt kérik a tiszti főorvostól, tegye egyértelművé, hogy a magyar határhoz érkező kamionok zavartalanul áthaladhatnak, amennyiben nem Olaszország felől jönnek.

A március 11-én kihirdetett rendelkezések már kéthetes karanténra kötelezték a kamionsofőröket. A szakmai szervezetek részleges mentességet kértek azzal, hogy a hatósági házi karantén szabályait betartják, de újabb megrendelés esetén, hatósági engedéllyel újra munkába állnak. A módosító rendelkezés meg is született aztán, és csak az Olaszországból érkező sofőrök esetében írták elő a karantént.

Müller Cecília azért adott ki most határozatot, mert a veszélyhelyzet idején hozott kormányzati rendelkezések egy része parlamenti megerősítés híján lejárt, így azokat újra kiadják most, míg kétharmados többséggel meg nem szavazzák az úgynevezett felhatalmazási törvényt. (Hogy mi történt a parlamentben, arról itt olvashat.)

A fuvarozók azt kérik, hogy az új határozatot csütörtök éjszaka kiadó tiszti főorvos erősítse meg, hogy a korábbi rendelet hatályos.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete főtitkár-helyettese az Indexnek azt mondta, hogy felvették a kapcsolatot az operatív törzzsel a helyzet tisztázása érdekében. Mint Árvay Tivadar elmondta, eddig csak a kockázatos országokból (esetünkben főleg Olaszországból) érkező sofőrökre vonatkozott a karantén-kötelezettség, de ők is kérhettek felmentést, ha nyilatkozatot tettek a járványügyi hatóságnak arról, hogy a sofőrnek nincs láza, nincsenek tünetei, ellenben védőfelszerelése van. 

Árvay közölte, hogy nem hivatalosan az operatív törzstől megerősítést kaptak arra, hogy a nyilatkozattételi-felmentési eljárásrend nem változik, tehát a teherautóvezetők a nyilatkozat után továbbra is folytathatják munkájukat.