Egy hete már vezényelhetik az ápolókat a koronavírusos betegekhez

Egy hete már vezényelhetik az ápolókat a koronavírusos betegekhez

Orvosok és ápolók egy koronavírussal fertőzött beteget látnak el Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. március 25-én.(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lap birtokába került dokumentum alapján április 9-én elkezdődött az egészségügyi szakdolgozók kirendelése. Egyelőre csak Budapesten belüli átirányításokról van tudomásunk, de ez országos szinten is működhet már – írja az Mfor.hu.

Az intézkedés várható bevezetéséről maga Orbán Viktor miniszterelnök beszélt, amikor április 3-án az ország legfontosabb dokumentumának nevezte az úgynevezett egészségügyi átcsoportosítási tervet. E arról szól, hogyan kell majd az erőket átcsoportosítani, amikor tömegessé válik a koronavírus-fertőzés. A törvények egészségügyi veszélyhelyzetben minden egészségügyi dolgozónak kötelezővé teszik a vezényelhetőséget, ilyenkor központilag lehet gazdálkodni velük. – Ez egy katonai vezénylési akcióterv a tömeges járvány időszakára – summázta akkor a kormányfő.

A lap birtokába került dokumentum szerint az egyik önkormányzati rendelőintézetből irányítottak át ápolókat, szakdolgozókat az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, ahol már fel is vették a munkát: kaptak védőfelszerelést, és a Pesti úti idősotthonból érkező betegek ápolását végzik. Nem egyedi esetről van szó: több kerületből is vezényeltek át orvosokat, ápolókat. Folyamatos a toborzás, így a következő napokban, hetekben újabb turnusokat vezényelhetnek át.

Erre az átvezénylésre a lap szerint azért kerülhetett sor, mert a Korányi álláshirdetésére, amelyben önkéntes ápolókat kerestek koronavírusos betegek mellé, valószínűleg nem akadt elég jelentkező. Hozzáteszik, a rendelet ugyanakkor nem szól arról, mi történik, ha valaki megtagadja a vezénylést, mert nincs kiképezve súlyosan fertőző, akár halált is okozó betegek ápolására. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a munkát megtagadó egészségügyi dolgozó első körben munkajogi következményekkel számolhat: fegyelmi felelősségre vonással, végső soron elbocsátással.