Nem Donald Tusk oszlatta fel a Fideszt vizsgáló bölcsek tanácsát

Nem Donald Tusk oszlatta fel a Fideszt vizsgáló bölcsek tanácsát

Wolfgang Schüssel, Donald Tusk, Herman Van Rompuy és Hans-Gert Pöttering (balról) (Fotó: Twitter/Donald Tusk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Herman van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke azt állítja, ő maga kérte a bölcsek tanácsának feloszlatását, vagyis nem Donald Tusk, az Európai Néppárt új elnöke állította le Fidesz értékelését.

A bölcsek tanácsát is elnöklő belga politikus Twitteren osztotta meg közleményét, amelyben azt írja: azért döntött a feloszlatás mellett, mert a tagok nem tudtak közös nevezőre jutni a magyarországi helyzet megítélésében, így pedig nem látta értelmét a folytatásnak.

A történet előzménye, hogy Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellár egy osztrák lapban megjelent interjúban a hétvégén arról beszélt, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt új elnöke állította le Fidesz értékelését. Ez alapján Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője kedden azzal vádolta Tuskot, hogy megsértette a Néppárt és a Fidesz korábbi megállapodását.

Rompuy azonban új fénybe helyezte a történteket, hiszen ő volt az, aki kérte, hogy oszlassák fel a bölcsek tanácsát. A néppárti bölcsek tanácsának az lett volna a feladata, hogy megítélje, ki kell-e zárnia az Európai Néppártnak a Fideszt azért, mert a magyar kormány megsérti a a jogállamiságot.