Operatív törzs: Szerdán vizsgálják felül az idősek vásárlási sávját

Operatív törzs: Szerdán vizsgálják felül az idősek vásárlási sávját

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az aktuális járványügyi helyzetről Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, az elmúlt 24 órában 7 fővel nőtt a nyilvántartott fertőzöttek száma, és egy embert hunyt el a koronavírus-fertőzésben. A gyógyultak száma két és félszerese az aktív fertőzöttekének, 1028 fő az aktív fertőzöttek száma, és csupán 19-en vannak lélegeztetőgépen. A tiszti főorvos szerint ezekből az adatokból is látszik, hogy a vírus nem tűnt el, jelen van még az országban, hiszen minden nap 10 körüli pozitív esetet regisztrálnak.

A járvány kezdete óta az összes fertőzött 57 százaléka nő, 42 százalék férfi.  A 4076 fő fertőzött 45 százaléka 65 év feletti, 80 év felett pedig 20 százaléknyian voltak. A 100 ezer főre eső megbetegedések száma 41 Magyarországon. Továbbra is Budapest a leginkább érintett, 100 ezer főre vetítve 110 fővel. 

A járvány kezdete óta figyelik a járványgörbét, március elejétől kezdve a megbetegedések száma a 15. héten volt a legmagasabb, ekkor 717 fertőzöttet regisztráltak, míg a halálozást tekintve a 16. hét volt a legrosszabb, akkor 91 fő hunyt el. 

Mint hozzátette, az egészségügyi ellátást tovább bővítik, és újabb nyitásra kerül sor a fekvőbeteg intézményekben, a látogatási tilalmat pedig részlegen feloldják. Ha kedvez az időjárás, és a beteg egészségügyi állapota is megengedi, akkor javasolják a kültéri látogatást. Azokat az ágyakat, amelyeket a fertőzötteknek különítettek el, immár 80 százalékban igénybe lehet venni, nincsenek korlátozások.  

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette: hétfőtől a temetések illetve a házasságkötés utáni családi rendezvények is megtarthatók Budapesten, ha a létszám nem haladja meg a 200 főt. Megnyitottak a könyvtárak is – sorolta. 2681-en töltötték le a házikarantén-ellenőrző applikációt, az elmúlt 24 órában 428 karantént rendeltek el, és összesen 7707-en vannak most karanténban. 126 esetben indult rémhírterjesztés miatt eljárás.

A mozik, színházak várhatóan a veszélyhelyzet megszűnését követően megnyithatnak, erről a szerdai kormányülésen tárgyalnak majd. A nyugdíjasok vásárlási (délelőtt 9–12 óráig tartó) védett idősávjának megszüntetéséről is szerdán dönthet a kormány.