Nem ismeri el bűnösségét a költségvetési csalással vádolt volt fideszes polgármester

Nem ismeri el bűnösségét a költségvetési csalással vádolt volt fideszes polgármester

Köteles István ugyan polgármesterként, közszereplőként követhette el a terhére rótt bűncselekményeket, nem járult hozzá, hogy fényképen mutassuk Fotó: Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem ismerte el felelősségét, és vallomást sem kíván tenni a bíróságon a Hajdú-Bihar megyei Álmosd egykori fideszes polgármestere, aki az ügyészség szerint közpénzből vásárolt az otthonába különböző műszaki eszközöket, és kamurendezvényekről készült plakátokkal próbálta „elfedni” a pénzköltéseit. Köteles István volt polgármestert nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével és költségvetési csalás bűntettével vádolták meg.

Az ügy másodrendű vádlottja a volt jegyző, aki egy időben az 1600 lelkes falu hivatalát vezette. Cs. Lászlónak bűnsegédként elkövetett kisebb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vétsége miatt kell felelnie a bíróságon. Ő egy korábbi előkészítő ülésen ugyan tett úgynevezett beismerő nyilatkozatot, de a tárgyalás megtartásáról nem mondott le.

Köteles Istvánra egy év hat hónapos letöltendő szabadságvesztést, Cs. Lászlóra pedig pénzbüntetés kiszabását kérte az ügyészség.

Harmadszor futott neki a bíróság

A Debreceni Járásbíróság a Kötelest érintő előkészületi ülésnek harmadszor futott neki – ezt tartották hétfőn –, eddig ugyanis különböző okokkal kitért az ülés elől. Januárban egészségügyi okokra hivatkozva kimentette magát, a márciusi tárgyaláson pedig ügyvéd nélkül jelent meg. Ezért most kirendelt ügyvéd képviseli. Mindenesetre érdemi tárgyalásra most sem került sor: az előkészítő ülésen ugyanis arra kellett Kötelesnek választ adnia, hogy bűnösek érzi-e magát (nem érzi magát annak), illetve hogy kik azok a tanúk, akik idézését szükségesnek tartja. Utóbbi átgondolására azonban a jelek szerint kevés volt a járványhelyzet adta időszak is, mert haladékot kért a bíróságtól. Az ügy érdemi tárgyalása szeptemberben kezdődik.

Ünnepelt polgármesterből bukott településvezető

A Köteles István terhére rótt cselekmények több évet ölelnek fel. Az Álmosd kardvirág-ültetvénye miatt ünnepelt településvezetőt érintő ügyekről korábban lapunkban is írtunk. A vádirat szerint a polgármester közpénzből vásárolt olyan műszaki cikkeket, amelyeket az ember rendszerint az otthonában használ. A polgármester többek az önkormányzat pénzéből vásárolt bojlert, vasalót, turmixgépet, tévét és blue-ray-lejátszót is az otthonában használta – ezt különben nem is vitatja. Érdekesség, hogy amikor 2017-ben egy másik lap munkatársaként interjút készítettem a polgármesterrel, a bojler akkor is felszerelve működött a lakásában (a beszélgetésben egyébként a turmixgép és a „minilabor” kialakítására is adott magyarázatot). Az ügyészség vádja szerint ezek beszerzéséről sem a vásárlás előtt, sem utána nem tájékoztatta a testületet. Csak a számlák alapján kerülhettek leltárba.

Ezen kívül készpénzt vett fel az önkormányzat számlájáról is, ezek felhasználásáról azonban nem tudott elszámolni. Ám amikor mégis megpróbálta, igen sajátos módon tette: valóságban meg sem tartott rendezvényekre szerzett számlát, utólag készíttetett plakátokat, meghívókat is a vádirat szerint. Ezekről a programokról azonban az egyházak vezetői, az iskolaigazgató, de még a képviselők sem tudtak.

Más úton is tűnhettek el önkormányzati pénzek. A vádirat szerint 2014-ben és 2015-ben is utasított egy hivatali dolgozót készpénzfelvételi utalvány kiállítására. Ezzel a pénzt felvette a bankban, ám azt már elmulasztotta befizetni a házipénztárba. „Papíron” viszont bevételezte, majd vásárlás előleg címén kiadásként lekönyvelte.

Itt érdemes megjegyezni: noha a volt polgármester most a bíróságon azt mondta, hogy nem kíván vallomást tenni és kérdésekre sem válaszol, végül mégis beszélt a vádban szereplő egyik-másik bűncselekmény körülményéről. Az általa emlegetett, néhány elé került számla kapcsán például a bíró figyelmeztette, hogy újabb büntetőjogi következményekkel kell számolnia, ha más személyeket hamisan vádol bűncselekménnyel. Egyébként pedig Köteles sérelmezte, hogy a nyomozás során nem vették figyelembe az ő érveit, az állításai alátámasztására szolgáló iratokat.

Miért engedte el Köteles kezét a fideszes többségű testület?

Köteles István azért került bajba, mert 2016-ban az akkori fideszes többségű képviselő-testület megelégelte a vélt szabálytalanságokat. Az utolsó csepp a pohárban vélhetően az volt, hogy Köteles testületi felhatalmazás nélkül vett fel polgármesteri jutalmat. Egyébként a volt jegyző, Cs. László is azért lehet vádlott az ügyben, mert 2015 végén a volt polgármester kezdeményezésére a jegyző utasította a hivatal pénzügyi munkatársát a jutalom átutalására. Így jutott bruttó 450 ezer forint extra közpénzhez. Ez azonban azért lehetett jogszerűtlen, mert a képviselő-testület erről nem szavazott, sőt, a jutalomról nem is tudott. Ráadásul a jegyzőnek ilyen utasításra semmilyen felhatalmazása nem volt. Ennek következtében a fideszes többségű testület az ellenzékkel összefogva belső vizsgálatot indított a polgármesterrel szemben.

A fegyelmi vizsgálatot követően végül 2017 októberében a Debreceni Törvényszék egy másik eljárásban jogerősen is megszüntette Köteles István polgármesteri tisztségét. Az indoklásban szerepelt: a településvezető súlyos, szándékos, sorozatos vagyoni kárt okozó magatartása nem egyeztethető össze a polgármesteri tisztséggel.