Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Elítélték a volt francia kormányfőt sikkasztás miatt

Szerző: | 2020. június 29., 14:33 | Belföld, Külföld

Francois Fillon volt francia miniszterelnök, az ellenzéki jobboldali Köztársaságiak párt elnökjelöltje elismeri vereségét a francia elnökválasztás első fordulója után Párizsban 2017. április 23-án (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A francia bíróság bűnösnek találta fiktív foglalkoztatás vádjában a volt jobbközép kormányfőt, Francois Fillont – jelentette a francia sajtó és a brit közszolgálati BBC is. A törvényszék ítéletet is hirdetett: a beszámoló szerint Fillon öt évet kapott, amiből hármat felfüggesztettek, míg walesi felesége, Penelope három év felfüggesztett börtönre ítélték. A bírósági ítélet szerint a párnak fejenként 375 ezer euró kártérítést is kell fizetnie. A France24 hírtelevízió szerint a volt kormányfőt 10 évre eltiltották a közügyektől, és nem viselhet semmilyen közhivatalt ez idő alatt. Fillon a legmagasabb rangban szolgált politikus, akit valaha bírósági ítélettel sújtottak 1958 óta.

HIRDETÉS - AIP

A vádak szerint a volt miniszterelnök úgy alkalmazta feleségét és fizettek ki neki mintegy 831 ezer eurónyi közpénzt, hogy nem állt munkavégzés mögötte. A botrányt még a Le Canard Enchaîné nevű szatirikus lap tárta fel 2017-ben. E szerint Penelope Fillon úgy dolgozott a férjének parlamenti titkárként az 1990-es és 2000-es években összesen hat évig, hogy valójában semmit sem csinált, csak a pénzt vette fel érte. Az ítélet szerint ezért a párnak a francia nemzetgyűlés számára ugyancsak 401 ezer eurónyi büntetést kell megfizetniük.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Az ügy kirobbanásáért nagy árat kellett fizetnie a Nicolas Sarkozy jobbközép államfő alatt, 2007 és 2012 között a miniszterelnöki posztot betöltő Fillonnak, ugyanis ezen úsztak el a 2017-es elnökválasztási esélyei – amelyet egyébként végül a jelenlegi államfő, Emmanuel Macron nyert meg.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: bírósági ítélet, börtön, Francois Fillon, sikkasztás


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Hirdetés

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest