Koronavírus: Életveszélyes állapotban fekszik két fiatal a Korányiban

Koronavírus: Életveszélyes állapotban fekszik két fiatal a Korányiban

Orvosok és ápolók egy koronavírussal fertőzött beteget látnak el Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. március 25-én.(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár az élet Magyarországon kezd visszaállni a járvány előtti rendes kerékvágásba, túlzás azt állítani, hogy nyugalmi állapot van. „Most is fekszik nálunk két olyan beteg az Országos Korányiban, akik nem is lélegeztetőgépen vannak, hanem úgynevezett műtüdőn, és ez a két fiatalember ebben a pillanatban is életveszélyes, válságos állapotban van” – jelentette ki Elek Jenő főorvos, az Országos Onkológiai Intézet intenzív osztályának vezetője a Spirit FM Spirit Show műsorában az atv.hu beszámolója szerint.

A felépülési esélyekről annyit tudott mondani, korábban voltak, akik hasonló állapotból felépültek, és már otthon vannak.

A járvány kezelésével kapcsolatban arról beszélt, hogy miután Magyarországon a legtöbb beteget a Korányi látta el, ez az intézet vált a legveszélyeztetettebbé, de elmondása szerint egy kolléga, és egy más betegségben szenvedő beteg sem fertőződött meg a koronavírussal, mert építészetileg az épület adottságai lehetővé tették, hogy egy úgynevezett zsiliprendszert alakítsanak ki.

Arról is beszélt, hogy náluk a halottak nagy része biztosan nem a Covid-19 betegségben halt meg, „hanem ez egy picit hozzájárult ahhoz, hogy az illetőt elveszítsük. Az is lehet, hogy csak az az életmódváltás, ami a kórház volt az ő számára, elég volt ahhoz, hogy a beteg meghaljon. Teljesen egészséges 30-40 éves betegeink is voltak, akiknek óriási nagy csatát kellett vívni az életéért” – fogalmazott a főorvos. Szerinte Magyarország példásan felkészült ágyszám-biztosítással, a technika biztosításával a nagyon nagy bajra.

Elek János szakértőként vett részt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kifejlesztett lélegeztetőgép tesztelésében. Erről azt mondta, szerinte van a gépben egy olyan potenciál, amellyel feltételezni lehet, hogy valóban egy csúcskategóriás készülékről van szó, mert sokkal finomabban lehet programozni a különböző lélegeztetési fázisokat, mint a többi készüléken. Jelenleg a gép bemérése történik, és azzal kapcsolatban, hogy mikor lehet élesben bevetni ezt a készüléket, a főorvos abban reménykedik, hogy nem kell sokáig várni.

A műsorban szóba került a külföldről behozott több ezer lélegeztetőgép kérdése is. Elek Jenő főorvos elmondta, hogy amikor elkezdődött a járványidőszak, mindennek úgy álltak neki, hogy abban reménykedtek, hogy ezeket nem fogják használni. „Megfogadtam, hogy ha valaki elém áll majd félév múlva, és azt mondja, felesleges volt bármi, akkor azt orrba vágom” – jegyezte meg kissé viccesen, hozzátéve, hogy amikor fel kell készülni egy borzalomra, akkor semmi sem felesleges.