Debreceni szurkolói rendbontás: nem a rendőrség biztosította a meccset

Debreceni szurkolói rendbontás: nem a rendőrség biztosította a meccset

Rendőrök a pályán, miután a debreceni szurkolók berohantak a gyepre a DVSC-Paks mérkőzés után a debreceni Nagyerdei Stadionban 2020. június 27-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két szálon nyomoz a rendőrség a DVSC labdarúgócsapatának utolsó NBI-es mérkőzésén történtek miatt. Mint arról beszámoltunk, a Paks elleni döntetlen után a B-közép szurkolóinak egy része berohant a pályára, majd lerángatta a mezt a játékosokról. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint rendbontás elkövetésének megalapozott gyanúja, illetve nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság miatt folyik eljárás a Debreceni Rendőrkapitányságon.

Figyelemre méltó azonban, hogy míg június 29-én még közölték, hogy hány gyanúsítottja van a rendbontás miatt indult eljárásnak – akkor hét főről számoltak be –, ezt a mostani érdeklődésünkre már nem tették meg. Az információt a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva nem közölték. Így azt sem tudtuk meg, hogy vannak-e esetleg a gyanúsítottak között büntetett előéletűek – kezdeményeztek-e emiatt előzetes letartóztatást –, hallgatottak-e meg tanúként labdarúgókat, illetve hogy derült-e fény olyan adatra, amely szerint megütötték valamelyik labdarúgót.

Az internetre felkerült felvételek alapján nagyjából száz személy futhatott be a pályára. A kiesés miatt csalódott szurkolók előbb a kerítésen ugráltak át, majd pedig jól láthatóan az egyik kapun futottak be a játéktérre. Az egyik felvételen az is hallatszik, hogy azt kérték a drukkerektől, hogy ne bántsák a játékosokat. A vehemens szurkolók az idegenlégiósok mellett a saját nevelésű játékosokról is leszedték a mezt. A pályára özönlött drukkerek akciójának a készenléti rendőrök megjelenése vetett véget. Amikor meglátták őket, visszafutottak a szektorukba.

Nem volt kiemelt meccs, ezért nem voltak rendőrök a stadionban

Ennek apropóján felvetődő kérdés, hogy miért a stadion másik oldaláról érkeztek a rendőrök, miért nem sorakoztak fel a lelátó előtt a lefújást megelőzően, ahogy az más mérkőzéseken – ha a szituáció indokolja – előfordul. Erre azt válaszolta a rendőrség, hogy a mérkőzés normál biztonsági kockázatú – vagyis nem kiemelt – sportrendezvénynek minősítették. A szabályoknak megfelelően, ilyen esetben a rendőrség a rendezvény létesítményen belüli biztosításában nem vesz részt, ezért nem volt rendőr a stadion belül. Leszögezték: normál biztonsági kockázatú sportrendezvényen, a létesítményen belüli biztonságért a szervező felel. A mérkőzés végén történt rendbontás észlelésekor a főrendező jelzésére, a rendőrök azonnal a stadionba mentek. Ennek a demonstratív, határozott fellépésnek köszönhető az, hogy a szurkolók visszatértek a nézőtérre és további, esetleg súlyosabb cselekményekre nem került sor – magyarázták.

Nyomoznak a Debrecen kiesése utáni balhé miatt | Magyar Hang

Idősebb Képíró János, a mérkőzés főrendezője a mérkőzés után egyébként azt mondta az InfoRádiónak, hogy szerinte rendezési hiba nem történt. „Technikai hiba történt, a B-közép menekülőútjának főkapuját a mágneszár elengedte, így kinyílt a kapu. Abban a sávban egy széles lépcső van, körülbelül 300 szurkoló tartózkodott ott, és a tömeg bezúdult. (…) A szurkolók nekitámaszkodtak a kapunak, de arra senki sem számított, hogy ki fog nyílni” – magyarázta.

DVSC: Lecserélik a biztonsági szolgálatot

A másodosztályba kiesett DVSC futballcsapatát működtető cég – DVSC Futball Szervező Zrt. – tulajdonosi háttere időközben átalakult. A debreceni önkormányzat megvásárolja az eddigi többségi tulajdonos, Szima Gábor családjának részvényeit, ennek megfelelően azóta átalakult a cég igazgatósága is. Az igazgatóság elnöke, Szabó Péter – a Schäffler-FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója – a múlt heti sajtótájékoztatón kijelentette: lecserélik a biztonsági szolgálatot is azért, hogy „ne ismétlődhessen meg, ami a Paks elleni szezonzárón történt”.

A Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága már július elején lesújtott a DVSC-re. A bizottság az általa rendkívül súlyosnak minősített szurkolói rendzavarásért, a pályán tartózkodó játékosok inzultálásáért, testi épségük veszélyeztetéséért, továbbá megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálásáért, nagy mennyiségű pirotechnikai eszköz használatáért, valamint a mérkőzésrendezéssel kapcsolatos szabályzati előírások megsértéséért összesen kétmillió forint megfizetésére kötelezték DVSC-t. Továbbá december 31-ig bezáratta a B-középnek helyet adó öt szektort.

Garázdaság miatt is van eljárás

A rendőrségi nyomozás másik száláról, a nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság gyanúja miatt indult eljárásról kevesebbet tudni. Ez minden bizonnyal a VIP-szektorban történt verekedés miatt indult eljárás lehet. A történtekről a Cívishír.hu adott hírt. Mint írták, Szima Gábor többségi tulajdonoshoz közel álló személy a tulajdonost érő durva, szűnni nem akaró szidalmazást hallva a páholyból leugorva nekirontott az egyik elégedetlenségének hangot adó szurkolónak. Az indulatosan fellépő személyt a portál szerint a közelben ülők fékezték meg, teperték a padlóra, majd a biztonságiak vezették ki a szektorból.

Noha a kiesés miatt nagy volt a feszültség a szurkolók és a játékosok között, azóta ez enyhülni látszik. A DVSC szerdai nyilvános edzőmérkőzésére sajtójelentések szerint 1500 szurkoló látogatott ki. Szombatra pedig szurkolói ankétot hirdetett a jövő heti NB II-es rajtra készülő DVSC új vezetése.