Mikor lesz így magyar űrhajós? Még nincs kész megállapodás az oroszokkal a Népszava szerint

Mikor lesz így magyar  űrhajós? Még nincs kész megállapodás az oroszokkal a Népszava szerint

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Igor Ivanovics Suvalov (b), a VEB orosz befektetési bank vezérigazgatója moszkvai találkozójukon 2019. december 13-án. MTI/KKM/Borsos Mátyás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra sincs megállapodás az oroszok és a magyar fél között a magyar űrhajós fellövéséről – tudta meg a Népszava az orosz állami űrkutatási vállalattól, a Roszkoszmosztól. Pedig alig kilenc hónappal ezelőtt a magyar kormány még azt kommunikálta: 2024-2025-re egy magyar kutatóűrhajós kezdhet el dolgozni a Nemzetközi Űrállomáson, vagyis hazánk rövid időn belül olyan nemzetközi sikert tud felmutatni, mint 1980-ban, amikor a Szojuz-36 fedélzetén szovjet segítséggel Farkas Bertalan kijutott a világűrbe.

Még kész szerződésszöveg sincs, csak egy tervezet, amelyről jelenleg a két ország tudományos együttműködésével foglalkozó bizottság egyik albizottságában egyeztetnek – derül ki a Roszkoszmosz Népszava kérdéseire küldött válaszleveléből. A programot koordináló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2019 novemberében még azt állította, a „politikai megállapodás” már megvan, és 2024-ben, rosszabb esetben 2025-ben akár nézhetjük is a tévében a második hazai űrhajós fellövését.     

A Roszkozmosz szerint a magyar-orosz megállapodást tárgyaló bizottság albizottságának első ülésére június 19-én került sor, és mostanra megállapodtak három újabb munkacsoport személyi összetételéről. Ezek szerint még messze lehetünk a kiválasztási és kiképzési munkálatoktól. 

A Roszkozmosz honlapja szerint a kiválasztásig eljutni is sok idő: a napokban zárult le a tavaly júniusban kihirdetett (és a koronavírus-járvány miatt kitolt) nyilvános jelentkezési határidő az orosz jelentkezők számára. Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Ferencz Orsolya űrkutató maga is azt mondta, a kiválasztást majd a teljes nyilvánosság bevonása mellett végzik, azaz várhatóan nyilvános pályázaton toboroznak majd űrhajóst.

A Roszkoszmosz honlapján az is olvasható, hogy a kiválasztási folyamat során áttekintik a jelöltek egészségi állapotát, fizikai felkészültségét, eddigi tudásukat, tanulási készségüket, pszichikai és pszichofiziológiai tulajdonságaikat, motivációjukat, viselkedésüket, illetve szakmai előéletüket. Végül pedig jöhet a kiképzés, Farkas Bertalant két év alatt készítették fel. A lap szerint ilyen ütemterv mellett kizárt, hogy a 2024-2025-ös Szijjártó-féle céldátum tartható volna.

Ami a költségeket illeti, tavaly novemberben Szijjártó azt nyilatkozta, a három éves magyar űrprogram 7-10 milliárdot emésztene föl. Ám mivel a  a felek nem csupán egy űrhajós feljuttatásáról, hanem egy sor, a nemzetközi űrállomáson elvégzendő közös kísérletről is tárgyalnak, ez megdobhatja a költséget.

A program tavalyi bejelentése óta a lap többször is kereste a tárcát, hogy a magyar űrhajós kiválasztásáról, a magyar űrprojekt állásáról kérdezze, ám tőlük választ mostanáig nem kaptak.