HIRDETÉS
HIRDETÉS

Rendkívüli ellenőrzés volt a Pesti úti idősotthonban

Szerző: | 2020. augusztus 03., 17:17 | Belföld

A koronavírus-járvány miatti fertőtlenítés a Pesti úti idősotthonban (Fotó: MTI / Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A lakók nem megfelelő gondozása is nagyban hozzájárulhatott a Pesti úti idősotthonban kialakult tömeges halálesetekhez és koronavírus-fertőzéshez – ezt állapította meg Budapest Főváros Kormányhivatala az intézményben tartott rendkívüli ellenőrzésen. A fővárosi kormányhivatal az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében felidézte: a Pesti úti idősotthonban eddig 55 idős ember halt meg, 313 gondozott és 26 dolgozó fertőződött meg.

Az ellenőrzésen megállapították, hogy a törvényben előírt és a gondozottak megfelelő ellátásához szükséges ápolói-gondozói létszám „súlyosan hiányos”, az elvárt 109 helyett csak 60 ápoló-gondozó dolgozik a félezres létszámú intézményben. A kormányhivatal ezért határozatban kötelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot, hogy „90 napon belül gondoskodjon az ellátottak életét, testi épségét, egészségét súlyosan veszélyeztető ápolói-gondozói létszámhiány megszüntetéséről, valamint a megfelelő ellátás hiánya miatt – ellenkező döntésig – új ellátott nem vehető fel az intézménybe”.

Az ellenőrzéseken szerzett tapasztalatokat és a hiányosságokat a fenntartó Fővárosi Önkormányzattal is megosztották, az erről szóló hivatalos feljegyzést az országos tiszti főorvoshoz is eljuttatták. Megállapításaikat a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzatnak is lehetősége volt hivatalosan véleményezni – ismertette a fővárosi kormányhivatal.

A Pesti úti idősotthon a koronavírus-járvány idején a politikai csatározások színterévé vált. A kormány és a hozzá közeli média egyik fő témája volt, hogy járványgóc alakult ki, ebben pedig felelőssége van a fenntartó fővárosnak és lényegében Karácsony Gergelynek. A főpolgármester ugyanakkor arra hivatkozott, hogy hiába kérte, ne küldjenek vissza a kórházakból negatív teszt nélkül lakókat, ennek nem tettek eleget.

Címkék: Budapest Főváros Kormányhivatala, hiányosságok, Karácsony Gergely, koronavírus-járvány, Pesti úti idősotthon


HIRDETÉS
Nem mese ez, gyermek

Nem mese ez, gyermek

Ahonnan elindultunk, ismét ott vagyunk. Két pólus, lehet, hogy egyformák is méret szerint most. Mint régen. Hogy a frontemberek is ugyanazok, az bónusz, és épp az teszi olyan otthonossá az egészet.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

Legfrissebb cikkeink

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest