És mindig valaki kicsit erősebb, mint a másik

És mindig valaki kicsit erősebb, mint a másik

Tömegverekedés Érden (Forrás : police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Enying híre van, tudja? – két évvel ezelőtt így fogalmazott egy fiatal srác, amikor a településen jártunk. Akkor a frissen szabadult Sztojka Iván ügyében jártunk ott, akit még a 2009-es Cozma-gyilkosság ügyében tartóztattak le, ám példás magaviselete miatt korábban szabadulhatott. Aztán nevet változtatott, majd futtatásért tavaly ismét letartóztatták. Pedig a fiú fogadkozott, hogy az Iván „komoly üzletember lett, akinek akár húsz autó is megáll a háza előtt, ha úgy hozza a helyzet”.

Most „volt helyzet” Enyingen, autók is gyűltek szép számmal, és egyes sajtóbeszámolók szerint az „Ivánék köre” is benne lehetett abban a társaságban, akik a minap részt vettek az érdi tömegverekedésben. Ez az a kör, amely 2008-ban látványos erődemonstrációt tartott a siófoki aranyparton, és amelyről az immáron szabadlábon videózgató Tasnádi Péter jegyezte meg blogjában, hogy már jó két évtizede is „problémák voltak” a már akkor „területre vágyó enyingiekkkel”.

A balhé számos eleme kikerült videómegosztókra és a közösségi oldalakra, így például az is, kiderült, hogy a vendettát kirobbantó szikra valójában szerelemféltés volt. A Magyar Nemzetnek nevezett kormánylap információi szerint a Fejér megyei család egyik hölgy tagja egy érdi családhoz tartozó fiúhoz ment hozzá, de a férj rendszeresen verte feleségét, aki ezért hazaszökött a szüleihez. Az érdiek így vagy a lányt, vagy a lagzi árát szerették volna visszakapni az enyingiektől, akiknek meg az nem tetszett, hogy lányuknak bántódása esett.

A balhé, vagy ahogy a videókban közölték a felek „az ütés” július 30-án este zajlott egy érdi benzinkúton. A rendőrség közlése szerint „az összecsapásban egy 50 éves férfi belehalt elszenvedett sérüléseibe, további tizenkét ember került különböző fokú sebesülései okán kórházba. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság egy 36 éves férfit emberölés bűntettével, további 12 férfi t csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettével gyanúsít”. A Budakörnyéki Járásbíróság összesen tizenkét ember letartóztatását rendelte el az ügyben.

Több jel is arra utal, hogy ez a „szerelmi történet” csak egy szikra lehetett. Az Alfahír helyszíni beszámolója szerint például az érdi oldalról az a család lehet érintett, akiknek korábban lakásmaffiás ügyeik voltak, és kiderül a tudósításból az is, hogy nem ez volt az első összecsapásuk az enyingiekkel. Bangó Zoltán, az érdi család védőügyvédje is arról beszélt az ATV híradójának, hogy hónapok óta ment az üzengetés a két família között. Bangó arról is beszámolt a televíziónak, hogy Siófokon már volt előzménye az érdi összecsapásnak, ekkor az enyingiek az ügyvéd elmondása szerint „kést tettek az érdi férj torkához, levizelték, és térden állva kellett az életéért könyörögnie”. Az elhunyt érdi férfi édesanyja pedig már júliusban feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mert több alkalommal is fenyegetés érte őket. Bangó egyébként állítja: védenceinél nem volt fegyver, ők az ügyvéd szerint „békés, polgári úton szerették volna tisztázni a konfliktust”.

– Ezek a családok klánszerűen építkeznek, egymáshoz házasodnak. És mindig valaki kicsit erősebb, mint a másik. Például az egyik csapat kevésbé tartja tisztának a másikat, az oláh cigányok közti csoportok gyakran lenézik egymást, például a lovárik a drizárókat – mondja egyik forrásunk, emlékeztetve, hogy utóbbiakat például meg is említik az egyik videóban.

Az érdi és az enyingi csapatok hasonlóan a kiskőrösihez vagy kalocsaihoz, annak a „Győr-Tatabánya-Dunaújváros háromszögnek” a kisebb leágazásai, amelynek a drogkereskedelem és a futtatás jelenti a fő bevételi forrását.

A történet feltehetően nem ért itt véget, mert az összecsapás halálos áldozatának fia a tömegverekedés után újabb videót tett fel a közösségi oldalára, ebben azt ordítja, hogy „megszúrtad apámat, megöllek az Úr előtt”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/32. számában jelent meg augusztus 7-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/32. számban? Itt megnézheti!