HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az SZFE-sek a bírósághoz fordultak, mert szerintük jogellenesen írták át a működési rendjüket

Szerző: | 2020. szeptember 20., 15:56 | Belföld

A jogi karra kifeszített piros-fehér szalag (Fotó: 24.hu/olvasói felvétel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A napokban ismét egyoldalúan és bizonyíthatóan jogszabályba ütközően átírta az egyetem Szervezeti és Működési Rendjét (SzMR) annak kuratóriuma – állította a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) az intézmény Facebook-oldalán vasárnap. Így szerintük a módosítással a testület megteremtette a maga számára az akadémiai munkába történő közvetlen, fékek és ellensúlyok nélküli beavatkozás lehetőségét.

Mi történt?

Az SZFE-sek szerint az SzMR legutóbbi, 2020. 09. 15-én kelt visszamenőleges hatályú módosításaival a fenntartó kuratórium felhatalmazta magát, hogy munkáltatóként, pályázat nélkül nevezhesse ki a rektorhelyetteseket, továbbá ezeket a rektorhelyetteseket – a szenátus egyetértése és pályázat nélkül, legfeljebb egy év időtartamra – az intézetvezetői feladatkörrel is felruházhassa. – A módosítás alapján a rektorhelyetteseket az egyetem szakmai munkájának ismerete, korábbi munkaviszony és osztályvezetői tapasztalat nélkül is kinevezheti a fenntartó – írták megjegyezve, ez az új szabályozás szerintük újabb súlyos beavatkozás az egyetem Alaptörvényben rögzített autonómiájába.

Emlékeztettek: a kuratórium szeptember 1. óta nem élt törvényes lehetőségeivel, mindeddig nem rendezte az egyetem jelenleg is jogszerűen érvényben lévő eredményes rektori pályázatának ügyét, és új rektori pályázatot sem írt ki. – Ehelyett az inkriminált rendelkezésekkel a kuratórium láthatólag arra rendezkedne be, hogy a továbbiakban kézi vezérléssel irányítsa az egyetem akadémiai részlegét – írták. Véleményük szerint ez a lépés bizonyíthatóan törvényellenes, így joghatás kiváltására sem alkalmas, aminek következményeként tovább mélyülhet az egyetemen a fenntartó által kiváltott vezetői válság.

Ennek feloldása érdekében a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége és polgársága 2020. 09. 18-án több lépést is tett, ezek az alábbiak:

1. a Színház és Filmművészetért Alapítvány Felügyelő Bizottságához fordultak, hogy a fenti szempontok alapján vizsgálja meg a kuratórium törvényes működését, figyelmeztesse mandátumának korlátaira és valódi feladatainak ellátására;

2. beszámoltak az újabb fejleményekről a Magyar Rektori Konferencia és a HÖOK elnökségeinek, felkérve őket az ágazati érdekek képviseletére;

3. az egyetem autonómiájának és törvényes működésének helyreállítása érdekében négy keresetet nyújtott be a bírósághoz.

Nemrég Vidnyánszky Attila, az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke arról beszélt: ha tényleg ő az egyedüli akadálya annak, hogy az álláspontok közeledjenek, félre fog állni. Ám szerinte az SZFE hallgatói és tanárai súlyos szereptévesztésben vannak, gőgösek és azzal, hogy áll az oktatás, törvénysértést követnek el.

Címkék: autonómia, egyetem, kuratórium, SZFE, Vidnyánszky Attila


HIRDETÉS

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest