Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Friss adatok: országszerte stagnál a vírus koncentrációja a szennyvízben

Szerző: | 2020. október 20., 15:41 | Belföld

A pécsi szennyvíztelep egyik levegőztető medencéje 2016. március 7-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A 42. héten monitorozott települések szennyvízmintáiból kimutatható SARS-CoV-2 vírus örökítőanyag mennyisségének terjedési üteme stagnált a fővárosban, és országszerte több településen az előző héten tapasztalt csökkenés megállt – derül ki a Nemzeti Népegeszégügyi Központ (NNK) legfrissebb, keddi tájékoztatásából.

HIRDETÉS - AIP

A vizsgált települések egy részén alacsony, máshol mérsékelt mértékben van jelen a vírus. A mérsékelt kategóriába tartozik például Budapest, az agglomerációs települések egy része (pl. Budakeszi, Tököl, Biatorbágy), Győr, Eger, Salgótarján, Szombathely, Nyíregyháza, Miskolc és Székesfehérvár. Ugyanakkor a koronavírus emelkedett vagy magas mértékű jelenlétét egyik településen sem tapasztalták.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A NNK emlékeztetett: május óta végeznek szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. „A szennyvíz vizsgálata – amellett, hogy egyfajta összetett közösségi mintaként szolgál – azért is jó eszköz, mert a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttek is üríthetik a vírus örökítőanyagot, akik a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe.”

Arra is kitértek, az eddigi tapasztalatok alapján a szennyvízmintákból kimutatható koronavírus örökítőanyagának koncentrációjának emelkedését 5 nappal követi az új esetek számának növekedése. A vizsgálat pontosságának köszönhetően előkészítés alatt áll egy európai monitoring program, amellyel hatékonyan képes előre jelezni egy-egy nagyobb esetszámemelkedést lehetőséget adva a felkészülésre az egyészségügyi ellátó intézmények számára.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: járvány, koronavírus, Nemzeti Népegészségügyi Központ, NNK, szennyvíz


Így ismertem meg Andreát

Így ismertem meg Andreát

Az elnyert Tigáz-tender utáni állófogadáson láttam meg először. Homáros, illetve homályos tekintettel néztem, amint áttetsző blézerében, egy tévéstáb riportereként leszólít egy jóvágású pincért: „Mészáros úr, feltehetnék Önnek pár kérdést?”

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

  • Tévút – Magyar Hang-ajánló
  • Magyar Hang - 2021. május 13., 16:29
  • Róna Péter esszéje az ország kínaiaknak való kiárusításáról. Interjú Salát Gergellyel és Beck Zoltánnal. Őrségi, miskolci és tihanyi riport. Keresse a születésnapi Magyar Hangot, az Átlátszó mellékletével!

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Munkanélküliek támogatása külföldön

Pin It on Pinterest