Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Visszavonhatja a kormány a civiltörvény problémás részeit

Szerző: | 2020. október 26., 17:01 | Belföld

Nagyméretű szívet formálnak a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat ellen szervezett civil tüntetés résztvevői a fővárosi Hősök terén 2017. április 12-én. (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszavonja a kormány a külföldről finanszírozott civil szervezeteket megbélyegző jogszabályt – írta a Népszava az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának hétfői ülése alapján. Ott ugyanis a kormánypárti képviselők támogatásával tárgysorozatba vettek – vagyis lehetővé tették a parlamenti tárgyalását – egy erről szóló, egyébként ellenzéki indítványnak.

HIRDETÉS - AIP

Emlékezetes, a röviden civiltörvénynek nevezett jogszabályról idén nyáron mondta ki az Európai Bíróság, hogy számos ponton sérti az uniós jogot. A 2017-es magyar szabályozás lényege, hogy az 500 ezer forintot meghaladó külföldi támogatásban részesülő civil szervezeteknek – évi 7,2 millió forintos bevételen felül – fel kell tüntetni az adományozó nevét és a pontos összeget, amit később egy nyilvános portálon tesznek közzé, valamint ezeknek a szervezeteknek minden kiadványukon és a honlapjukon is jelezniük kell, hogy „külföldről támogatott szervezet”-nek minősülnek.

Erre hivatkozva nyújtott be az Országgyűlésnek egy javaslatot az MSZP-s Tóth Bertalan és Harangozó Tamás a párbeszédes Szabó Tímeával közösen. Ebben felidézték az uniós bíróság határozatát, amely szerint a magyar törvény ellentétes az uniós szabályokkal. Mégpedig azért, mert:

  • hátrányosan megkülönbözteti és korlátozza a hatálya alá tartozó civil szervezeteket,
  • a törvény rendelkezései alkalmasak arra, hogy az egyesületekkel és alapítványokkal (valamint azok tagjaival) szemben bizalmatlan légkört teremtsenek,
  • ellentétes az Európai Unió alapelvének minősülő tőke szabad mozgásával,
  • korlátozza az egyesülési jogot,
  • korlátozza a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot,
  • korlátozza a személyes adatok védelméhez való jogot.

Az ellenzék által benyújtott javaslat indoklásában egyébként szerepel a következő mondat is: „Fontos kiemelni azt is, hogy Magyarország Kormányának nem sikerült bizonyítania azt, hogy a Civiltörvényre miért volna szükség, nem sikerült igazolnia azt, hogy ez valóban bármiféle jogszerű célt szolgálna, mivel Magyarország Kormánya által hangoztatott célok túlságosan általánosak voltak és a konkrét esetben a célok elérése érdekében alkalmazott lépések nem voltak igazolhatóak”.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: civilek, civiltörvény, Európai Bíróság, országgyűlés, Országgyűlés igazságügyi bizottsága, parlament


A börtön ablakába

A börtön ablakába

Újságíró-palántaként bírtam Kövér Lászlót, mindazt, amit és ahogy akkoriban képviselt. Amolyan rendes, agyalós, kicsit megkeseredett bölcsész csávónak tűnt, akivel jól meg lehet inni egy pofa sört, vagy kettőt. Ma meg…

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest