Müller Cecília: A járványt megállítani nem lehet

Müller Cecília: A járványt megállítani nem lehet

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sajnos emelkedő számokról kell ma is beszámolnom önöknek – kezdte a friss járványügyi adatok ismertetését Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Nagyon nehéz napokat élünk – mondta. Egész Európában nőnek a számok, számos európai ország egészségügyi rendszere teljesítőképessége a határára érkezett. Mivel Magyarországon is nő a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma, ezért rendkívüli módon megterhelődik az egészségügyi ellátórendszer.

Magyarország jól áll a kórházi ágyakban, ma is csak a hatvan százaléka foglalt. Azonban működtetni is kell az eszközöket, ezért kell belépni a további kórházaknak is Kásler Miklós rendelete értelmében, és kell a tervezhető ellátásokat halasztani – tette hozzá. Most már 77-re nő azon intézmények száma, amelyek koronavírusos betegeket fogadnak.

Látjuk azt, hogy a járványt megállítani nem lehet, mindent meg kell tennünk a megfékezésére, a görbe ellapítására, az egészségügyi ellátórendszer működőképességének megtartására – fogalmazott,

Sajnos még mindig a felszálló ágban vagyunk, arra kell számítanunk, hogy a járvány még intenzíven terjed és eszkalálódik – mondta Müller Cecília.

Az óvodákban és általános iskolákban zavartalanul folyik a munka, kevés helyen van jelen a fertőzés, ez dicséri a pedagógusok munkáját – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta, C- és D-vitamin bevitelét javasolja. Kérte, hogy mindenki konzultáljon az orvosával, hogy ne vigyen be túl sok vitamint, mert az is káros lehet.

A rendőrség a hétvégén 453 alkalommal intézkedett a maszkviselés szabályainak figyelmen kívül hagyása miatt – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert alezredes elmondta: 18 esetben intézkedtek a hétvégén azért, mert a tömegközlekedéssel utazó nem tartotta be a maszkviselés szabályát. Emellett a hétvégén az üzletekben történő maszkviselés szabályainak be nem tartása miatt 409 esetben intézkedtek.

Külön kiemelte a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkáját: célzottan ellenőrizték a vendéglátóhelyeken a maszkviselés és a nyitvatartás szabályait, és szombatról vasárnapra virradóra 9 vendéglátóhely bezárásáról döntöttek - mondta, hozzátéve, továbbra is arra kérik az üzemeltetőket és tulajdonosokat, hogy tartassák be a szabályokat.