Kijárási tilalom és zárások – Itt vannak az új szigorítások a koronavírus miatt

Kijárási tilalom és zárások – Itt vannak az új szigorítások a koronavírus miatt

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komoly, a mindennapi életet is alapvetően érintő korlátozásokat jelentett be Orbán Viktor hétfőn délelőtt: kijárási tilalom, éttermi zárás, digitális oktatás a nyolcadik osztály felett, zárt kapus sportrendezvények. Az állam eközben munkabér-támogatást ad az éttermeknek, szállodáknak és szabadidős létesítményeknek, illetve jön a rendszeres tesztelés az oktatásban és az egészségügyben. A szigorítás egyelőre 30 napra szól kedd éjféltől.

A miniszterelnök a Facebookra feltöltött, nagyjából ötperces videóját azzal kezdte, hogy a járvány Európában továbbra is felszálló ágban van, a járvány kezdete óta Magyarországon 109 ezren, Európában 8 millióan betegedtek meg. A tapasztalatok szerint a járvány lefolyása Magyarországon egy-két hét késéssel követi az ausztriait. – A kórházakat ugyan felszereltük és minden rendelkezésre áll – ágy, lélegeztetőgép, maszk, felszerelések –, az orvosaink és ápolóink emberfeletti munkát végeznek, de ők is emberek és számuk véges. Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor a kórházaink nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel, ezért ezt a terhet csökkenteni kell, a maszkviselés már nem lassít eléggé – mondta Orbán Viktor.

https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/3381751208606432/

A kormányfő azzal folytatta, hogy a parlament kedden megadja várhatóan 90 napra a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást. Ha ez így történik, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetnek be.

A szigorítások a következők:

  • Este 8 óra és hajnali 5 óra között kijárási tilalom lesz: 8 órára mindenkinek haza kell érnie, felmentés csak a munkába igyekvés és a munkából hazajárás miatt, illetve rendkívüli esetekben lehetséges.
  • Az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges. Az üzemi étkezdék nyitva maradhatnak.
  • Az üzletek és a fodrászatok, illetve az egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak.
  • A szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.
  • Általános rendezvénytilalom lép életbe.
  • Családi összejöveteleken és magánrendezvényeken legfeljebb 10-en vehetnek részt. Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi és polgári szertartáson a személyzet, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt. A temetéseken legfeljebb 50 ember lehet.
  • A sportmérkőzéseket csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni. Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.
  • A szabadidős létesítményeket – fitneszterem, uszoda, múzeum, színház, állatkert – zárva kell tartani.

Az oktatást is érintik a korlátozások:

  • A felsőoktatás csak online formában működhet és a kollégiumokat is be kell zárni.
  • A középiskolákban 8. osztály felett digitális oktatás lép életbe. A bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak.

Orbán Viktor bejelentette azt is, hogy a kórházi dolgozókat, iskolai tanárokat, óvodai és bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell, „akkor is ha tudjuk, hogy a gyorsteszt csak 50-60 százalékos biztonságot ad”.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára a kormány döntött arról is, hogy milyen támogatásokat ad:

  • A szállodáknál a zárás utáni első harminc napban a november 8-ig történt foglalások 80 százalékát az állam megtéríti. Ennek feltétele, hogy ne legyen elbocsátás.
  • Az éttermeknek és szabadidős létesítményeknek a dolgozói után ugyancsak erre 30 napra nem kell járulékot fizetni és az állam a munkavállalók bérének felét megtéríti, szintén azzal a feltétellel, hogy ne legyen elbocsátás és a dolgozók megkapják a fizetésüket.

Orbán Viktor azt mondta, hogy ezeket a korlátozó intézkedéseket most 30 napra vezetik be, szükség esetén meghosszabbíthatják. A korlátozások kedd éjféltől lépnek hatályba. – Tudom, hogy nem lesz könnyű. A következő hetek nehezek lesznek. De a vakcina már belátható távolságban van. Addig kell kibírni, de addig is vigyáznunk kell a különösen veszélyeztetett honfitársainkra, az idősekre, a betegekre és be kell tartanunk a szabályokat. Vigyázzunk egymásra, ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog – zárta bejelentését Orbán Viktor.

A miniszterelnök legutóbb múlt kedden este tett bejelentést, akkor azt közölte, hogy szerdától rendkívüli jogrendet léptet életbe.