Keletre húzódik a 30 fok feletti meleg

Keletre húzódik a 30 fok feletti meleg

Felhő (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fátyol- és gomolyfelhők mellett az ország nagy részén sok lesz a napsütés, de erősebben felhős területek, illetve időszakok is várhatók, főként a Dunántúlon – írja hétfői előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hét első napján szórványosan előfordulhat záporeső, zivatar, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és a keleti megyékben. Az északi, északkeleti szelet sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 25 és 33 fok között alakul, de a Dunántúlon néhol hűvösebb is lehet.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép előrejelzése szerint hétfőn fronthatás nem várható. A hőség egyelőre nem tér vissza, de a fülledt idő okozhat kellemetlen tüneteket. Keringési problémák, vérnyomás-ingadozás, rosszullét, légszomj is felléphet elsősorban az idősek és szívbetegek körében. A hajnali, reggeli órákban felerősödhetnek az ízületi panaszok is. A többfelé élénk, erős szél fokozhatja a fejfájásos panaszokat, emellett ingerlékenységet, nyugtalanságot, alvászavarokat idézhet elő az érzékenyek körében, illetve ronthatja a hő- és komfortérzetet. A néhol előforduló záporok, zivatarok környezetében romolhat az asztmások állapota is. Ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozásra, és 10 és 16 óra között a naposabb tájakon és időszakokban erős, nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

A közlekedésmeteorológiáról szólva, hétfőn a Dunántúlon és helyenként keleten van esély záporok, zivatarok kialakulására, így ezeken a tájakon átmenetileg előfordulhatnak vizes, csúszós útszakaszok. Záporokban, zivatarokban hirtelen lecsökkenhet a látótávolság. Sokfelé élénk, erős lökések kísérik majd az északi-északkeleti szelet, melyek jelentősebb mértékben csökkenthetik a járművek menetstabilitását. A többnyire napos időszakokban és tájakon vezetés közben érdemes lesz napszemüveget viselni. Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben.

Címkék: időjárás