Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

A kormányhivatal szerint jogsértő a Meseország mindenkié betiltása Mezőkövesden

Szerző: | 2020. december 18., 15:16 | Belföld

A Meseország mindenkié című könyv (Fotó: Facebook/Meseország mindenkié)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mezőkövesd polgármestere az őszi gyűlölethullámra felülve jogsértő utasításban tiltotta meg a Meseország mindenkié című mesekönyv használatét az óvodákban és bölcsődékben, ami ellen a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett – olvasható a szervezet közleményében.

HIRDETÉS - AIP

Mint írták, egy sérülékeny társadalmi csoportokat bemutató mesekönyv, a Meseország mindenkié megjelenésének ürügyén indult gyűlöletkampány idén ősszel a szexuális kisebbségekhez tartozó emberek ellen. A témában kirekesztő tartalmú nyilatkozatokat tett Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a csepeli és mezőkövesdi polgármesterek pedig betiltották az óvodákban a mesekönyv használatát. A TASZ a jogsértő polgármesteri rendelkezések miatt törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett az illetékes kormányhivataloknál.

Fekete Zoltán mezőkövesdi polgármester „Hagyják békén a gyermekeinket” címmel adott ki utasítást, amelyben a fejlődésben lévő gyerekek védelmével indokolva azt is megtiltotta, hogy bármilyen formában idézzenek a Meseország mindenkié című könyvből a Mezőkövesdi Óvoda és Bölcsőde területén. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalnak címzett bejelentésében a TASZ arra hívta fel a figyelmet, hogy a köznevelési törvény és a gyermekvédelmi törvény rendelkezései alapján a fenntartó csak korlátozottan szólhat bele szakmai-módszertani kérdésekbe, konkrét utasítást nem adhat valamilyen nevelési eszköz használatára vagy megtiltására.

A polgármesteri utasítás emellett diszkriminatív is a TASZ szerint, hiszen a betiltani szándékozott mesekönyv különböző, törvény által védett tulajdonsággal (pl. roma nemzetiséghez tartozással, fogyatékossággal, szexuális irányultsággal) bíró mesefigurákat jelenít meg. Az az utasítás, ami kifejezetten ezen védett tulajdonságokra hivatkozva tiltja meg a mesekönyv használatát, az egyenlő bánásmódról szóló törvénybe foglalt diszkriminációtilalomba ütközik, és a köznevelési intézményeket is ennek megsértésére szólítja fel.

A TASZ beadványa szerint Fekete Zoltán választott politikusként illegitim módon avatkozott be közvetlenül az óvodapedagógusok oktatási-nevelési szabadságába, ami közvetve az óvodás gyermekeket is érinti. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal a polgármesteri utasítást megvizsgálta, megállapította, hogy az valóban jogszabályt sért, és törvényességi felhívást adott ki, amelyben a polgármester döntésének hatályon kívül helyezését indítványozta.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, mesekönyv, Meseország mindenkié, Társaság a Szabadságjogokért


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest