Müller Cecília: Magyarországon is megjelent a koronavírus brit mutációja

Müller Cecília: Magyarországon is megjelent a koronavírus brit mutációja

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már Magyarországon is megtalálható az újfajta koronavírus, a Covid-19 először Nagy-Britanniában azonosított új mutációja. Ezt Müller Cecília országos tiszti főorvos jelentette be az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Mint mondta, idehaza három beteg mintájában azonosították a brit vírusmutációt. Rendkívül gyorsan terjed, a megbetegítőképessége nagy, 50-70 százalékkal magasabb, mint az eddigi megbetegedéseket okozó vírusnak. Hozzátette, a vakcinagyártók többsége állítja, hogy az oltóanyagaik hatásosak az új variánssal szemben is.

A tiszti főorvos szerint kedvező tendenciát mutatnak napok óta a magyarországi járványügyi adatok. Megismételte a reggeli adatokat. Eszerint 1358 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést az előző 24 órában, ezzel 345 710-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 95 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 948-re emelkedett. Müller Cecília azt mondta, az elhunytaknak három szárazlékánál nem tudtak azonosítani valamilyen alapbetegséget. Az ő esetükben szerepel csak kizárólagos halálokként a koronavírus-fertőzés.

Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 119 309 személy. Közülük 4870 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 339-en vannak lélegeztetőgépen.

Kedd estig összesen már 86 929 magyar kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint idősotthonban lakók és dolgozók. Müller Cecília elmondta, kedd estig az összes Magyarországra érkezett Pfizer-vakcinát kiosztották. Jelezte továbbá, hogy a január 18-tól kezdődik a Pfizer-vakcinákkal a védőoltások második oltásának beadása azok körében, akik már megkapták az első oltást.

Szavai szerint kis számban ugyan, de érkezett 3600 személy beoltására elégséges Moderna-oltóanyag kedden. Ezeket az idősotthonok lakói kaphatják meg.

A sajtótájékoztatón ugyancsak erről beszélt György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára is. Mint mondta, az oltási tervnek megfelelően még zajlik az egészségügyi dolgozók beoltása, de már az idősotthonokban is megkezdődött a vakcinák felhasználása. Az államtitkár kiemelte, hogy a 400-nál is több embert ellátó idősotthonokban végeztek az oltás beadásával. De elkezdődött az oltás a 150-400 embert ellátó intézményekben is, a vakcinát vasárnapig 7 ezer lakó és dolgozó kapta meg – közölte az államtitkár.

Az MTI szerint a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt kedden 184 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a tájékoztatón kiemelte: a maszkviseléssel kapcsolatos keddi intézkedések közül 151 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott kötelezettségek be nem tartása miatt történt: 42 embert figyelmeztettek, 58 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki és 51 feljelentést tettek a rendőrök.

Emellett tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken 15, üzletekben és bevásárlóközpontokban pedig 18 emberrel szemben léptek fel kedden a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt – tette hozzá Kiss Róbert.