Müller Cecília: Kedvezőek a tendenciák, de ez nem ad lehetőséget lazításokra

Müller Cecília: Kedvezőek a tendenciák, de ez nem ad lehetőséget lazításokra

Bedros J. Róbert, az országos kórházfőparancsnok helyettese, főigazgató készül, hogy beadja Müller Cecília országos tiszti főorvosnak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját Budapesten a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. január 13-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt 24 óra kapcsán kedvező adatokról tudok beszámolni – mondta a friss járványügyi számok kapcsán Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői online tájékoztatóján.

Kedvezőek a tendenciák, de ez nem ad lehetőséget lazításokra, hiszen a környező országokban újra emelkedni kezdtek a számok – tette hozzá.

Ezúttal is az oltakozás fontosságáról beszélt, mint a koronavírus-járvány elleni védekezés fő fegyveréről.

Gyakorlatilag a holnapi nap folyamán elfogy a teljes oltásmennyiség, ami eddig beérkezett – mondta Müller Cecília (ez a vakcinák fele, a másik fele félre van téve a második oltáshoz). Hozzátette: eddig 10 003 ember volt, aki idősotthon lakója vagy dolgozója. Az oltócsoportok a helyszínen is lehetővé teszik, hogy olyan is oltakozzon, aki korábban nem kérte.

Azt kérte, hogy higgyenek a magyar szakembereknek – ezt már az oltások körüli hétvégi viták kapcsán mondta. Szerinte nagyon fontos, hogy az unión kívüli oltásokat is megnézzük és értékeljük.

A kínai vakcina kapcsán azt mondta, ez teljes, elölt vakcina, megbetegedést nem tud okozni, mert ezt a képességét a vírustól elvették. Ez bevált módszer, az, hogy régi múltra tekint vissza, nem jelenti azt, hogy elavult. Az influenzaoltásunk is ilyen technológián alapul. Ez elegendő bizonyíték ezen típusú vakcinatípus elfogadásához – mondta.

Kedden várnak újabb szállítmányt a Pfizertől, a vártnál kevesebb érkezik, 35 655 fő beoltását teszi majd lehetővé. Akik első alkalommal kapták meg a védőoltást, ők már a második alkalommal fognak visszatérni most az oltóhelyre, az ő vakcináik félre vannak téve korábbról.

Hétvégén 41 fő bizonyult pozitívnak a gyermekvédelemben végzett hétvégi tesztelésen, ez 0,7 százalékos fertőzöttség az 5000 jelentkezett és tesztelt ember között.

Az hogy a beoltottak fertőzhetnek-e, még nem tisztázott egyértelműen – mondta Müller Cecília. De az kimondható, aki védőoltásban részesült és kialakult nála az immunitás, nem fog megbetegedni, vagy kis tünetekkel, így nála a fertőzés átadásának esélye is kisebb – tette hozzá.

Az OGYÉI szakértői jelenleg is Kínában vannak, biztos, hogy csak hatásos és biztonságos vakcinára fogják kiadni az engedélyt – mondta.

Egyelőre nem érzékelik, hogy megsokszorozná a fertőzöttek számát a brit variáns, jelenleg négy plusz öt főnél fedték fel itthon. Nem mindig volt összekapcsolható utazási előzménnyel. Nincs okunk feltételezni, hogy másképp viselkedne nálunk, mint máshol, ahol gyorsan terjed – válaszolta szintén kérdésre.

Valóban itt van 3000 fő beoltására alkalmas orosz vakcina, még senkinek sem adtak be belőle, tárolják és vizsgálják. A közeljövőben fog lezajlani a helyszíni vizsgálat, az orosz fél nagyon készséges, a laboratóriumi vizsgálatok eddig rendkívül biztatóak – mondta.