Szijjártó Orbánról: Nem tudok nála demokratikusabb politikust elképzelni jelenleg Európában

Szijjártó Orbánról: Nem tudok nála demokratikusabb politikust elképzelni jelenleg Európában

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a dél-koreai Doosan elektromos autóipari beszállító vállalat beruházásbejelentésén Budapesten, a minisztériumban 2020. október 30-án. A Tatabánya melletti gyár építését a kormány vissza nem térítendő támogatással segíti. Ennek összegéről a kormány, a vállalat és az Európai Bizottság között még zajlanak a tárgyalások. A vállalat első százmillió euróból megvalósuló tatabányai gyárát 15 millió euróval támogatták. MTI/Mónus Márton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tudok Orbán Viktornál demokratikusabb politikust elképzelni jelenleg Európában – mondta az Euronewsnak adott interjújában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Mindezt azzal indokolta, hogy „az első volt, aki a szovjet csapatok távozását követelte Magyarországon. Fontos szerepe volt a demokratikus átmenetben és négyszer választották meg Magyarország miniszterelnökévé. Az elvesztett választások után is a politikában maradt, elszámoltatható volt és újraindult a mandátumáért.”

Ebben az interjúban is feltették neki a kérdést, hogy milyen kapcsolatra számít az Egyesült Államokkal az emlékezetes Biden-videója, és Trump támogatása után. Úgy válaszolt, hogy „nyitottak vagyunk arra, hogy folytassuk a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatot. Bízunk abban, hogy a másik oldal is hajlandó lesz erre.”

A Biden-videóról pedig ezt mondta: „Én nem kritizáltam senkit, mert nekem nem az a dolgom, hogy más országok elnökjelöltjének minőségét megkérdőjelezzem. Joe Biden, a mostani elnök kritizálta Magyarországot, amikor autokratikus országnak nevezte. Szerintem ez az ország iránti tisztelet és bizalom hiányát mutatja. Mivel mindez a választási kampány alatt történt, így magyarázható azzal a ténnyel, hogy a kampányok alatt elhangoznak olyan dolgok, amelyek később aztán nem.”

Arra a kérdésre, hogy ki felel az orosz vakcina használatáért, így válaszolt: „a nemzeti szabályozó hatóság alaposan megvizsgálta az oltást, fizikai és elméleti értelemben egyaránt. ... Az orosz gyártó felel azért, hogy az egyezségnek megfelelően teljesítsen. Ez igaz a határidőkre, a mennyiségre és a minőségre is.”

És hogy az esetleges mellékhatásokért ki felel? „Mivel a dokumentáció alapján a nemzeti szabályozó hatóság – gondolom, hogy a lehetséges mellékhatásokat is figyelembe véve – megadta a jóváhagyást, politikusként nem tehettem mást, mint hogy megállapodást kötök az oroszokkal. De a tudományos kérdéseket meg kell hagyni azoknak, akik erre vannak kiképezve.”

Szijjártó azt is mondta, hogy „nincsenek problémáink a jogállamisági feltételekkel és a demokratikus feltételekkel sem, hiszen mi demokrácia vagyunk, és a jogállamiság nagyon világosan érvényesül Magyarországon.” Ezért aztán nem is tart attól, hogy a jogállamisági mechanizmus miatt kevesebb uniós forrás érkezne.

Ezért aztán állítása szerint csak a tapasztalatok miatt fenyegettek vétóval. „Politikai okokból folyamatosan támadnak minket, mert amit csinálunk, az egyszerűen emészthetetlen a nemzetközi liberális mainstream számára. Azért, mert hazafias, kereszténydemokrata megközelítést képviselünk. És közben sikeresek vagyunk” – fogalmazott.