VIP repülőjegyek Sao Paulóba, tízmilliók „mentális felkészítésre” – Erre költöttek Parraghék

VIP repülőjegyek Sao Paulóba, tízmilliók „mentális felkészítésre” – Erre költöttek Parraghék

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszédet mond a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszerezte a Hvg.hu a Parragh László vezette Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2012 óta kötött szerződéseit, így az is kiderült, mire költött az elmúlt az években a szervezet. Emlékezetes, Parragh László volt az, aki elsőként felvetette, hogy el kellene engedni a vállalkozásoknak az iparűzési adó befizetését, nem kis felháborodást okozva ezzel az önkormányzatok körében. Végül a javaslata részben meg is valósult, hiszen a kormány döntése értelmében a kis- és közepes vállalkozásoknak idén csak a teher felét kell befizetni. Ez számos önkormányzatot hoz nehéz helyzetbe, a főváros például kifejezetten kampányol azért, hogy azok a vállalkozók, akik megtehetik, ne éljenek a könnyítéssel.

A cikk szerint például „mentális felkészítésre” szerződött a kamara jórészt ugyanazzal a négy személlyel és céggel, összesen mintegy 60 millió forintos értékben. Ezek vélhetően a SkillsHungary, illetve az EuroSkills Budapest és az EuroSkills Lille nevű szakmai versenyekhez kellettek. 2015-ben az egyik ilyen verseny Sao Paulóban volt, az utakra összesen 18,5 millió forintot költöttek. Két tételnél szerepel a VIP megjegyzés is, ez valószínűleg első osztályú repülőjegyet takarhat.

A listán Rogán köre is megjelenik: a Mobilsign Kft. (amely Rogán Antal találmányát hasznosítja) 7,24 millió forintot kapott az MKIK-tól elektronikus aláírás bevezetésére, a Hunguard pedig, amelynek offshore-tulajdonosa egy időben Kertész Balázs érdekeltsége volt, 5,2 millió forintot kapott IT auditért.

Évről évre egyre emelkedő összeget költ a kamara a hagyományos, év eleji gazdasági évadnyitó rendezvényére, amely 2010 óta egyúttal Orbán Viktor egyfajta gazdasági évértékelőjének a terepe is. Míg 2015-ban még 5 millió forint körüli összegből kijött, 2018-ban és 2019-ben már 8 millió forintba került a rendezvény, a hazai Covid-járvány miatti lezárás bejelentése előtti utolsó napon tartott tavalyiért pedig már 13,3 millió forintot fizettek.