Megkezdi a Szputnyik V vizsgálatát az Európai Gyógyszerügynökség

Megkezdi a Szputnyik V vizsgálatát az Európai Gyógyszerügynökség

Elõkészítik oltáshoz az orosz fejlesztésû Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagot (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) Budapesten, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2020. február 6-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közleményben tudatta, hogy megkezdi az orosz Szputnyik V oltóanyag úgynevezett rolling review vizsgálatát  – írja a Bloomberg.

A rolling review egy gyors, folyamatos értékelési eljárás, amelyet azért vezetett be az EMA, hogy a lehető legrövidebb idő alatt értékelhesse a Covid19 elleni oltóanyagokat fejlesztők engedélyezési kérelmeit. Ez az első komoly lépésnek tekinthető abba az irányba, hogy az orosz oltóanyagot engedélyezzék az Európai Unióban.

Az EMA közleménye szerint eljárás addig folytatódik, amíg elegendő adat lesz elérhető ahhoz, hogy pályázni lehessen az oltóanyag hivatalos piaci engedélyezésére. A rolling review eljárásban elvégzett munka a gyógyszerügynökség közlése szerint lehetővé teszi, hogy a normálisnál gyorsabban el lehessen bírálni egy esetleges engedélykérelmet.

Az MTI szeirnt az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) is beszámolt arról csütörtökön, hogy megkezdte az EMA az oltóanyag értékelését. Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója kijelentette, hogy jóváhagyás esetén júniustól 50 millió adag Szputnyik V lesz szállítható az unióba. Dmitrijev szerint a vakcinaügyi együttműködésnek a politika fölött kell állnia. Emlékeztetett rá, hogy a Szputnyik V alkalmazását eddig több mint 40 országban hagyták jóvá.