Müller Cecília: Talán soha nem volt még ekkora az egyéni felelősség

Müller Cecília: Talán soha nem volt még ekkora az egyéni felelősség

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Senki nem tudhatja, hogy nála milyen súllyal zajlik le a betegség, és bárki továbbadhatja azt másoknak. Éppen ezért nagyon nagy az egyéni felelősségünk, soha ekkora nem volt még talán. Ha nem fertőződünk meg, rendkívül sokat segítünk magunknak, családunknak, a közösségünknek és az országnak – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Az oltások rendben haladnak – mondta. Rendkívül fontos az, hogy minél előbb megkapjuk a védőoltást, mindenki menjen, ha értesítik. Az első oltás után is körülbelül két héttel már kialakul valamiféle védettség, ami az idővel egyre nő – tette hozzá.

Rendre érkeznek az oltóanyagok az országba. Nagyon örülök, hogy a 250 ezer Szputnyik V első fázisú oltást sikerült felszabadítanom és ki tudjuk szállítani – mondta.

Hétfő éjfélig van lehetőség az óvodai, bölcsődei, iskolai dolgozóknak regisztrálni – mondta. Sms-t kapnak majd, a regisztráció alapján tudják elérni és behívni őket – tette hozzá. Akik nem regisztrálnak most, később férhetnek hozzá a vakcinához.

Nőtincsen 306 fő tudta megkapni az oltóbuszból az oltást a hétvégén, ők regisztráltak, ez volt az első ilyen akció. Ma 5 ilyen busz fog oltani, kis településeken – mondta. A hónap végéig Nógrádban fognak oltani, majd Komárom-Esztergom megyébe mennek.

A szennyvizeinkben a koronavírus örökítő anyaga igazolja, hogy gyakorlatilag az angol mutáns van jelen 100 százalékban. A mennyiség stagnál összességében, de vannak olyan települések, ahol enyhe növekedés látható. Ilyen Salgótarján, Székesfehérvár, Szeged, Zalaegerszeg és Budapest agglomerációja – mondta.

Egy hét alatt 13 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma. Rendkívül leterheltek a kórházak és az intenzív osztályok, ugyanakkor a védekezés is rendkívüli – mondta.

A hétvégén lehetett látni a médiában nagyon sok olyat, hogy láthatóan nem egy háztartásba tartozó emberek összeverődtek, maszk nélkül voltak. Ez szó szerint most életveszélyes – mondta. Hozzátette: kerüljük el a közkedvelt kirándulóhelyeket, a kis család jöjjön csak össze húsvétkor.

Mi mindnyájan egyenként is felelősök vagyunk azért, hogy minél előbb elérjük a harmadik hullám platóját – mondta.

Hangsúlyozta, hogy semmilyen védőoltás sem ad 100 százalékos védettséget, így mindenkinek védekezni kell továbbra is, saját maguk és mások miatt is – mondta kérdésre válaszolva.

Senki nem érezheti magát biztonságban – válaszolta egy másik kérdésre.