Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Reagált a Szegedi Tudományegyetem az egyik oktatójukat ért rasszista vádakra

Szerző: | 2021. április 08., 20:13 | Belföld

A Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának épülete (Fotó: Bodacz Péter/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szegedi Tudományegyetem vezetése rövid közleményt adott ki az egyik oktatóját, Gulyás László történészt ért vád kapcsán, miszerint a főiskolai professzor az egyik délutáni előadásán rasszista, homofób és szexista megjegyzéseket tett.

HIRDETÉS - AIP

Az SZTE vezetése szerint ha valóban elhangzottak a Gulyás Lászlónak tulajdonított kifejezések, akkor azok az egyetem értékrendjével ellentétesek. Az ügyben a rektor vizsgálatot rendelt el, annak lezárultáig az egyetem bővebb tájékoztatással nem tud szolgálni.

A szegedi hallgatók még februárban tettek panaszt a migrációról kurzust tartó professzor ellen, akit egyébként alig egy hónapja, március 15-én a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntettek ki.

A 24.hu összegyűjtötte, hogy a hallgatók állítása szerint Gulyás a Migráció és Menekültügy a XX. században című tantárgy online előadásán miket mondott, ezekből néhányat idézünk:

  • Tehát én utálom a cigányokat, de a Győzikét végképp, ne kelljen már néznem…
  • Az lenne a tökéletes, ha Claudia Schiffer a hálószobámban tartózkodna, de tudom, hogy a hallgatónak minden jó.
  • Az amerikai feka kultúra a rapre épül.
  • Egy illusztráció kapcsán azt mondta: az angol katonák aprítják a fekákat.
  • Ha a szerencsétlen neandervölgyi meglátja a One Directiont, visszafordul.
  • Szerinte a japán izolációs viselkedés belterjes szaporodást idézett elő, és ez degeneráltakká változtatta az ott lakókat, ami a kreativitásban is megnyilvánul.
  • Jó lenne már nem csak XY srác képét látni, bekapcsolhatnák a hölgyek a kamerát, legalább lenne mit néznem.
  • Egy, az online közvetítésről távozó hallgatója kapcsán pedig úgy fogalmazott: „a kreol hallgatólány visszajöhetne”.

A Hvg.hu már korábban tudomást szerzett az írásban tett panaszról, ezért megkereste a Szegedi Tudományegyetem rektorát, a professzort foglalkoztató Juhász Gyula Pedagógusképző Karának dékánját, és az érintett Gulyás László professzort is. A kari dékán akkor annyit írt, rektori utasításra tényfeltáró belső vizsgálat indul, amelynek lebonyolításával a kari dékánt bízták meg.

Gulyás László többszöri megkeresésükre sem válaszolt, de a szeged.hu-nak küldött egy választ. Arra, hogy mennyire tartja összeegyeztethetőnek oktatói munkájával azokat a kijelentéseket, amelyek a panaszban szerepelnek, Gulyás a következő nyilatkozatot küldte vissza:

„Mintegy huszonöt éves egyetemi oktatói pályám során igyekeztem mindig magas színvonalon ellátni feladataimat, s tevékenységemmel kapcsolatban eddig sem személyi, sem szakmai aggály soha nem merült fel. A hallgatók körében előadásaim nagy népszerűségnek örvendnek. Két doktori (PhD) fokozattal és habilitált doktori címmel rendelkező professzorként a tudományos teljesítményt objektív módon jellemző Magyar Tudományos Művek Tára adatbázisban több mint négyszáz közleményem szerepel (köztük tizenöt önálló könyvem), az azokra való független hivatkozások száma pedig meghaladja az ezerötszázat.”

Mindezek után érkezett az SZTE-től a csütörtöki közlemény.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Gulyás László, migráció, Szegedi Tudományegyetem


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest