Szlávik János: Nyárra jöhetnek majd komolyabb enyhítések

Szlávik János: Nyárra jöhetnek majd komolyabb enyhítések

Szlávik János infektológus főorvos, a Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében Budapesten 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha valaki megkapta a védőoltást, akkor nem sokkal utána még megfertőződhet, de alig-alig fertőz tovább – erről beszélt az InfoRádió műsorában a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője, Szlávik János. Az ellenanyag-termelődés két-három hét alatt elindul, és kifejezetten magas szint is kialakulhat, a második oltás pedig az immunválasz megerősítéséhez kell. Ezt követően lesz kilencven százalék feletti a hatékonyság, de a védettség meglehet már az első oltás után is.

Szlávik kifejtette, az oltás után nem érdemes méretni az antitestszinteket, miután a háromkomponensű védekezésből csak az egyik az antitest, és nem feltétlenül elegendő, hogy ha annak túl magas a szintje. Viszont ha alacsony, akkor sem érdemes még aggódni.

Az infektológus úgy tartja, amíg nincs nyájimmunitás, addig vigyázni kell. Ha sokan lesznek már beoltva, akkor kevesen betegednek meg, kevesen is fognak fertőzni, és vége lesz a járványnak, de ez még jó néhány hónap lehet, tette hozzá.

A védettség szempontjából annak nincs jelentősége, mennyire erős tünetekkel reagál valaki a védőoltásra. Viszont ha a láz, a rossz közérzet nem múlik, akkor érdemes gyanakodni a megfertőződésre.

Az AstraZenecával kapcsolatos aggályokról elmondta: egy rendkívül ritka mellékhatás alakulhat ki, főleg középkorú nőknél látni ezt. Vélhetően hormonális okai lehetnek, de a probléma kezelhető, ha idejében felfedezik.

Szlávik úgy látja, nagy lazítás a lakosság negyedének átoltottsága után még nem lehetséges, szerinte nyárra jöhetnek majd komolyabb enyhítések. Az Iparkamara eközben azt javasolta, védettségi igazolvánnyal térhessenek vissza az emberek a korábbi életükhöz, vehessék igénybe a vendéglátóhelyek, a turizmus és a kulturális élet nyújtotta előnyöket. Vannak ugyanakkor, akik szerint mindez túlzott megkülönböztetéssel járna.

Az infektológus hisz abban, hogy még idén lesz gyógyszer a koronavírus ellen, és ha azt beadják a fertőzöttnek, meggyógyulhat anélkül, hogy kórházba kerülne. Kísérleteznek megelőző tablettával, ami olyan hatású lehet, mint a vakcina, illetve egy proteázgátlóval is, ami száz százalékban megállíthatja a vírus szaporodását. Ennek engedélyezéséhez viszont még kellhet akár másfél-két év is. Dolgoznak továbbá egy orrspray-n is, amivel napi két fújás esetén megelőzhető a fertőződés, miután megakadályozza, hogy a vírus lejjebb jusson a tüdőbe.