Dunaferr-ügy: legközelebb még több emberrel próbálnak területet foglalni a „biztonságiak”

Dunaferr-ügy: legközelebb még több emberrel próbálnak területet foglalni a „biztonságiak”

A Dunaferr dunaújvárosi üzemének bejárata (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közleményt juttatott el az Indexnek a péntek esti Dunaferr-incidens ügyében Mikó István, a Steelhold Limited meghatalmazott képviselője. Mint írja, ismételten megpróbálják „megakadályozni az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. 99,64 százalékos tulajdonosának és a társaság több ezer munkavállalójának érdekében, hogy a társaságot felszámoltassák, a vagyon eltulajdonítását tovább leplezzék, a beszállítói és köztartozásokat kifizetetlenül hátrahagyják”.

Pintér Tamás jobbikos polgármester a megelőző este azt közölte, hogy egy körülbelül 100 fős, őrző-védőkből álló csoport akart bejutni a vasgyár területére. A rendőrség feltartóztatta, igazoltatta és visszafordította a társaságot.

Ezzel szemben Mikó István nyilatkozatában egyebek mellett azt állítja, hogy ötszázan voltak péntek este, és újra fognak próbálkozni a gyár elfoglalásával. Mint az Indexnek elmondta, mivel a gyár területe a Steelhold tulajdonában van, ezért az 500 fős csapattal az volt a céljuk, hogy átvegyék az ingatlan területét, hisz a megbízójuk a jogos tulaja. Elmondása szerint a következő alkalommal egy még nagyobb csapattal, 600-800 emberrel érkeznek. Hogy ezt pontosan mikor tervezik, arra egyelőre nem tudott válaszolni, csak annyit mondott, remélhetőleg minél előbb, mert a cég felszámolása küszöbön áll.

Az esetről közleményt adott ki a Dunaferr is, amelyet lapunknak is eljuttattak. Mint írják, „az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója – valamint számos fenyegető üzenet – után fizikai agresszióra készült Mikó István és csapata. Mikó a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el, és a Dunaferr információi szerint toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet. A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken az esti órákban a hatóságok feltartóztatták.”

A cégvezetés közölte, hogy a támadók tervei és a kapukon kívül zajló események ellenére a vállalatnál most is zavartalan a termelés, a szakemberek a megszokott fegyelemmel végzik a munkát a kohóknál és más gyáregységekben is.

Az ISD Dunaferr Zrt. irányításáért lassan egy éve folyik a harc az orosz többségi tulajdonos és az ukrán kisebbségi tulajdonos között, ez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legnagyobb kohászati vállalata válságban van.

Szombaton a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata is közleményt adott ki az ügyben az MTI megkeresésére: eszerint péntek este arról kaptak információt, hogy Dunaújvárosban többen jogellenes magatartásra készülnek.

A rendőrség a közterületek rendjének fenntartása érdekében, megfelelő létszámú erőket összevonva rendőri intézkedéseket hajtott végre, személyeket igazoltatott, gépjárműveket ellenőrzött. Mint megjegyezték: egy esetben közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt a rendőrség szabálysértési eljárást kezdeményezett.

Kiemelték: bűncselekmény gyanúja nem merült fel, Dunaújváros területén a közlekedés rendje helyreállt.