Újabb 188 koronavírusos beteg hunyt el

Újabb 188 koronavírusos beteg hunyt el

Oltáshoz készítik elő a német-amerikai Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcinát a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kenézy Gyula Campusán kialakított oltóponton 2021. április 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdára virradóra 188-cal nőtt a koronavírus magyarországi áldozatainak száma. Velük együtt már 27 172 ember halt bele a vírus szövődményeibe. A hivatalos tájékoztató honlap szerint 1692 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 774 399 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Mindkét adat némi emelkedést – 439 és 5 fő – mutat az előző napihoz képest. Ugyanakkor a napi új fertőzöttek száma az egy héttel ezelőttihez képest 33 százalékos csökkenést mutat, ami a járvány enyhülését támasztja alá. 

Kórházban 5907 embert ápolnak, 453-mal kevesebbet, mint egy napja. Közülük 702-en vannak lélegeztetőgépen, az egy nappal korábbinál 51-gyel kevesebben. Mindkét adat a kórházi leterheltség csökkenését mutatja, utoljára március elején volt ennyi a kórházban kezelt fertőzöttek száma.

Miután 1692 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak 18 789 teszt elvégzésével, az elvégzett tesztek 9 százaléka lett pozitív. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint az aránynak 5 százalék alatt kell maradni ahhoz, hogy reális képet kapjunk a járvány terjedéséről.

A mostani adatokon még nem látszik, hogy az iskolanyitás és a teraszok újranyitása illetve a felpörgő oltások hogyan alakítják a fertőzésszámot, legkorábban a jövő héten lesz érdemes ezt figyelni. Mindenesetre Pusztai Erzsébet egészségügyi szakértő szorongva várja az adatokat a terasznyitásnál tapasztalt tömegjelenetek miatt.

Az operatív törzsnek nincs tudomása arról, hogy Magyarországon jelen lenne az indiai variáns, amely gyorsan terjed a világban: a WHO közlése szerint a hivatalosan B.1.617 jelű vírusvariáns már legalább 17 országban van jelen.

Az új koronavírus-fertőzés okozta halálozások száma Magyarországon 2020. november 1-jétől (Forrás: MTI)
 

Mint a honlapon írják, a járvány harmadik hulláma tetőzött, de a brit vírusmutáns továbbra is terjed, ezért a védelmi intézkedések betartása változatlanul fontos.  A magyar lakosság 38 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 22 százalékos átlaggal. A regisztráltak száma meghaladta a 4,5 milliót és 74 százalékuk már megkapta az oltást.

Fontos tudni, hogy azok a regisztráltak, akiknek még nincs időpontja oltásra, már interneten is foglalhatnak a kórházi oltópontokra. Sőt, már nemcsak kínai vakcinára jelentkezhetnek, hanem AstraZenecára is. 

Kedden 94 491 embert oltottak be, így összesen már 3 774 221-en kapták meg az első oltást. Az újranyitás következő lépése 4 millió első körös beoltottnál jön. Emellett 62 177 fővel, 1 773 900 főre nőtt azoknak a száma, akik már mindkét dózist megkapták.

4 millió beoltott után várható az újraindítási lépések következő fokozata: megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk. Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is.

A kormány a szerdai ülésén is tárgyalja a járványügyi helyzetet és az újraindítási lépéseket.

Címkék: koronavírus