Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Újabb szennyezés vonult le a Tiszán

Szerző: | 2021. május 05., 20:06 | Belföld

Fotó forrása: Adorján Béla

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megint uszadékszennyezés vonult le a Tiszán. Az úszó szemét újbóli megjelenése már hétfőn is tapasztalható volt a folyó felső szakaszán, a Szamos torkolata alatt – tájékoztatta a Magyar Hangot szerdán Adorján Béla (Jobbik), a Szabolcs-Szatmár-Beregi Megyei Önkormányzat képviselője. Mint mondta, az áramlás irányából következtetve a szennyezés ismét Románia területéről érkezett és legalább harminc órán át vonult a folyó felszínén.

HIRDETÉS - AIP

A képviselő kedden reggel készített felvételeket a szemét jelenlétéről és elhaladásáról. Adorján úgy tudja, ez alkalommal nem álltak ki a szemétgyűjtő hajósorral a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) munkatársai. “Ebből következően ez az esemény “nem hivatalos”, vagy nem elég szennyező mértékű értékelést kapott a hatóságoktól” – tette hozzá. 

Mint arról korábban beszámoltunk, Adorján Béla a Tiszán és a Szamoson Magyarországra érkező hatalmas mennyiségű szennyezőanyag miatt Nunkovics Tibor és Gyüre Csaba országgyűlési képviselőkkel (Jobbik) novemberben feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Az ügy Polt Péter legfőbb ügyésztől kezdve a Nemzeti Nyomozó Irodán át a szolnoki Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságig jutott még abban a hónapban, ám „azóta is ott állomásozik”. Adorjánékat senki nem kereste meg, tanúként sem hallgatták meg őket, az ügy nyugvópontra került. Éppen ezért február 10-én Adorján Béla és Gyüre Csaba „visszavitték” a folyóban összegyűlt szemét egy részét Ukrajnának, az ország nyíregyházi konzulátusára. 

Az ügyészség egyébként megállapította, hogy a bejelentés megalapozott, amiként a Nemzeti Nyomozó Iroda is, ám utóbbi hatáskör hiányára hivatkozva továbbította az ügyet a vízirendészetnek. Fél év telt el, azóta sem Adorján Béla, sem Nunkovics Tibor, sem Gyüre Csaba nem kapott tájékoztatást arról, hogy történt-e bármilyen érdemi esemény a nyomozásban. 

A tavaly novemberi feljelentés óta a mostani a negyedik est volt, amikor a helyiek újabb uszadék szemét érkezését tapasztalták a Tiszán. 

Gyüre Csabáék tavaly év végén úgy döntöttek, hogy nem csak a feljelentésre hagyatkoznak. Mivel Románia uniós ország és miután a román kormány környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere a magyar származású Tánczos Barna, elhatározták, hogy megpróbálnak diplomáciai úton is eljárni az ügyben. Brenner Koloman, az Országgyűlés alelnöke ellenjegyzésével levelet küldtek Tánczos Barnának azzal a felvetéssel, hogy szeretnének tőle egy találkozót kérni, mely alkalommal személyesen is meg tudják beszélni a problémát – mondta el Gyüre Csaba a Magyar Hangnak. “Erre a levélre kaptunk visszajelzést, igaz magát az iratot nem volt szerencsénk megtekinteni. Szóban annyit közöltek velünk, hogy a román minisztérium nem tartja szerencsésnek a találkozó létrejöttét, tekintettel arra, hogy a levél írói ellenzéki politikusok, és, hogy a Szijjártó Péter vezette magyar külügy nem valószínű, hogy jó szemmel nézne egy ilyen találkozót” – tette hozzá Gyüre Csaba.   

Az újabb szennyezés ügyében megkerestük a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságot is. Szamos Ferenc igazgatási osztályvezető azt kérte, kérdéseinket küldjük el írásban, mert mint fogalmazott, most még nincsen képben. Megtettük, ha megérkezik a válasz, frissítjük cikkünket.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: környezetszennyezés, Románia, természetvédelem, Tisza


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest