Kemenesi Gábor: Lesz még maszk nélküli életünk

Kemenesi Gábor: Lesz még maszk nélküli életünk

Kemenesi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Lesz-e valaha maszk nélküli életünk? Végre itt a válasz – IGEN – írta közösségi oldalán Kemenesi Gábor virológus csütörtökön este. Mint említette, Amerikában a vakcináltak elhagyhatják a maszkviselést a mindennapok során, és azt is kifejtette, hogyan lehetséges ez.

– Végre elég bizonyíték gyűlt össze, egyelőre az mRNS vakcinák esetében, hogy a teljes vakcinációt követően a vírussal való megfertőződésre kevesebb – jóval kevesebb mint 1 százaléknyi – esély van. Nemrég hallhattunk azokról a tesztekről amelyek az mRNS vakcinák esetében mérték fel a tünetmentes fertőződés lehetőségét, amely a második vakcinát követően 90 százaléknyi csökkent. Azonban nagyobb mintaszámon, eltérő közegekben, munkakörülmények közt nem volt teljes a kép. Az újabb adatok rendkívül pozitívak, munkakörnyezet függvényében 0,05-0,9 százalékos a vírussal való fertőződés esélye. Ez az idei év egyik legjobb híre, amely nem csupán a bíztató jövőt festi elénk, de a lehető leghangosabb jelzés a vakcinák fontosságára vonatkozóan – tette hozzá.

Azt is megjegyezte, csütörtöktől az Amerikai CDC ezt a szabályozást léptette életbe, „és ezt felírhatjuk a járvány történetének könyvébe”.