Jönnek a zivatarok, már csak keleten lesz 30 fok feletti hőség

Jönnek a zivatarok, már csak keleten lesz 30 fok feletti hőség

Zivatarlánc felhőzete Nagykanizsa felett 2020. március 3-án, képünk illusztráció. (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A napsütést gomolyfelhők zavarják, de a Dunántúl fölé vastagabb felhősávok érkeznek – írja csütörtöki előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. E szerint július első napján elsősorban északkeleten, keleten záporok, zivatarok alakulnak ki elszórt jelleggel, míg a felhősebb nyugati részeken záporesőre kell számítani. A nyugati, északnyugati szél nagy területen lesz élénk, az északi megyékben olykor erős. A zivatarokat viharos széllökések is kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 32 fok között alakul, keleten a magasabb, nyugaton az alacsonyabb értékekkel.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép előrejelzése szerint csütörtökön hidegfront hatásra számíthatunk, és a szél is megnehezítheti a napunkat. A hirtelen változás megterhelő lehet a szervezet számára, különösen a szív- és érrendszeri betegségekkel, illetve vérnyomás-panaszokkal küzdőknél jelentkezhetnek erős tünetek. Többfokos lehűlés kezdődik, estétől az ízületi bántalmakkal élőknél is egyre erősebben megjelenhetnek a fronthoz kapcsolódó tünetek. Emellett jelentősen fokozódik a görcshajlam, felerősödnek az izom- és hasi görcsök. Elszórtan kialakulhat egy-egy zápor, zivatar, melyek környezetében fokozódhat a fülledtség, átmenetileg romolhat az asztmások állapota. Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között többfelé extrém erős lesz.

A közlekedésmeteorológiáról szólva, csütörtökön a záporok, zivatarok környezetében vizes, csúszós útszakaszokra kell számítani. Zivatarokban hirtelen lecsökkenhet a látástávolság, viharos lökésekkel járhat a szél. A csapadék miatt az érintett tájakon megnő a féktávolság. Zivataroktól függetlenül is élénk, erős lesz az északnyugati szél, mely jelentősebb mértékben csökkentheti a járművek menetstabilitását. A napos tájakon ugyanakkor vezetés közben érdemes lesz napszemüveget viselni. Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjanak a tűző napon álló, zárt járműben.

Címkék: időjárás