A Párbeszéd és az Átlátszó is lépni készül a névtelen adományozás tiltása miatt

A Párbeszéd és az Átlátszó is lépni készül a névtelen adományozás tiltása miatt

Nagyméretű szívet formálnak a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat ellen szervezett civil tüntetés résztvevői a fővárosi Hősök terén 2017. április 12-én. (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottsághoz fordul a Párbeszéd, mert egy kormányrendelet alapján az egyesületeknek és az alapítványoknak ezentúl fel kell tüntetniük, hogy kitől, mennyi támogatást kaptak – jelentette be Kocsis-Cake Olivio, a párt frakcióvezető-helyettese pénteken. A rendelet értelmében megszűnik a névtelen adományozás lehetősége Magyarországon a civil szervezetek részére.

A kormányrendelet előírja, hogy mindenképpen neveket kell felmutatni, akkor is ha cégtől vagy egyéb szervezettől érkezik a pénz. Ilyen esetekben azt kell jelölni, hogy ki áll az adományozó mögött, cégek esetében például a legalább 25 százalékban tulajdonos személyek neveit kell feltüntetni.

Kocsis-Cake szerint ezzel a Fidesz „ismét putyini módszerekhez nyúl” annak érdekében, hogy meg tudja tartani, illetve bebetonozza a hatalmát.

A képviselő úgy véli, hogy a kormánypárt olyan légkört teremtett, ahol félniük kell azoknak, akik a kormánykritikus civil szervezetek támogatják, és „anti-Kubatov-listát” szeretne építeni ezzel a módszerrel.

Más vonalon is elindult az ellenállás: Bodoky Tamás, az Átlátszó oknyomozó oldal főszerkesztője azt nyilatkozta a Media1-nek, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak a névtelen adományozás tiltása miatt. Bodoky arra is ígéretet tett, hogy semmiképpen sem adják át a kis összegű támogatóik listáját a kormánynak.

A főszerkesztő szerint az új rendelettel az Orbán-kormány célja az lehet, hogy elriassza a támogatástól azokat, akiknek névtelenséget ígért a lap, és így végül hajlandók voltak segíteni a működést.

Az eredeti hírt megszellőztető 444 arról is írt, hogy ez a rendelet erősen hasonlít ahhoz a 2017-es intézkedéshez, amely a civil szervezek számára beszámolási kötelezettséget írt elő, s amelyet az EU Bírósága később jogellenesnek talált. Ehelyett azt a törvényt hozták, hogy a legalább 20 millió forinttal gazdálkodó szervezeteket kétévente ellenőrzi az Állami Számvevőszék.