300 tanár csatlakozott már az emelt szintű érettségi bojkottjához

300 tanár csatlakozott már az emelt szintű érettségi bojkottjához

A 2022. január 31-i pedagógussztrájkban részt vevő intézmény (Fptó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legalább 14 középiskolából jelezték pedagógusok, hogy nem vállalnak önkéntes érettségi elnöki, vizsgáztatói, szaktanári javítói feladatokat az idei emelt szintű érettségin. A Pedagógus Egység nevű közösség legutóbbi összefoglalója szerint több mint 300 tanár csatlakozott az emelt szintű érettségi bojkottjához – írta meg a Népszava. A tanárok így tiltakoznak az ellen, hogy az oktatási kormányzat nem foglalkozik érdemben a pedagógusok, diákok, szülők követeléseivel.

A lap emlékeztet, hogy a mostani akciót a tatai Eötvös József Gimnázium 32 pedagógusa indította el, kezdeményezésükhöz folyamatosan csatlakoztak más vidéki és fővárosi iskolák tanárai, köztük a tatabányai Árpád Gimnázium 43 és az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 39 pedagógusa, az oroszlányi Hamvas Béla Gimnázium tanári karának 59 százaléka és a Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium tantestületének 19 tanára.

- A bojkott nem a diákok ellen, hanem éppen értük történik. Célunk az a természetes igény, hogy a következő generációknak legyen lehetőségük egy olyan oktatási rendszerben tanulniuk, mint Európa számos országában élő társaiknak – közölték a pedagógusok, hozzátéve: saját intézményükben a diákok középszinten történő érettségiztetése munkaköri kötelességük, ezért azt természetesen meg is teszik. Azt is kiemelték, hogy addig még több mint két hónap van, így a kormányzatnak van lehetősége a helyzet kezelésére.