Pedagógus szakszervezetek: Nem felelnek meg a kormány tervei az uniós vállalásoknak

Pedagógus szakszervezetek: Nem felelnek meg a kormány tervei az uniós vállalásoknak

Tiltakozás az oktatás helyzete miatt. Országszerte diákok tömegei állnak ki a tanárok mellett.(Fotó: Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola / facebook)

Májusig egyeztethet a kormány a szakmai szervezetekkel azokról a jogszabálytervezetekről, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra, és amely jelentősen átalakítaná a pedagógusok jogait és kötelezettségeit. Így új köznevelési szolgálati jogviszonyt hozna létre, illetve megváltoztatná a minősítési rendszert. A szakszervezetek úgy vélik, hogy több ponton is hátrányos a pedagógusokra nézve a jogszabálytervezet, így nem felel meg a kormány Európai Unió felé tett vállalásainak. 

– Egyértelmű, hogy a kormány a meglévő pedagógushiányt akarja eltakarni azzal, hogy nagyobb munkaterhet tenne a pedagógusok vállára – ezt mondta a Magyar Hang megkeresésére Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. A szakszervezeti vezető így értékeli azokat a tervezett módosításokat, amelyek értelmében egyebek között hathavi munkaidőkeretet vezetnének be a pedagógusok számára, napi 12 órás és heti 48 órás munkavégzést is elrendelhetne a munkáltató, valamint, hogy a jövőben végzős pedagógushallgatók és pedagógiai asszisztensek is végezhetnék a pedagógusok feladatait – utóbbiak például gyógypedagógiai foglalkozások megtartását vehetnék át, előbbiek órákat is tarthatnának.

• Mi utal még arra, hogy a pedagógusok munkaterheit akarják emelni?
• Milyen vállalást tett a kormány az EU-nak és miként ütköznek azzal a mostani tervek?
• Mi a baj a kitalált minősítési rendszerrel?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!