45 milliárd forint állami támogatást kapnak a falusi kisboltok

45 milliárd forint állami támogatást kapnak a falusi kisboltok

Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a kisboltok támogatásáról tartott pápai sajtótájékoztatón 2021. február 12-én. A Magyar falu program új projektje támogatja a kisboltok működését, fejlesztését, valamint a korábban bezárt boltok újranyitását, a támogatásból a kétezernél kevesebb lakosú települések részesülhetnek. MTI/Krizsán Csaba

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A falusi kisboltok működését, fejlesztését, valamint a korábban bezárt boltok újranyitását támogatja a Magyar falu program idén induló negyedik pillére – írja az MTI. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint a támogatásból a kétezernél kevesebb lakosú települések részesülhetnek.

Gyopáros Alpár kiemelte: a kormány 2021-ben 45 milliárd forinttal támogatja a kisboltok működését. A támogatás ingatlanfejlesztésre, eszközbeszerzésre, ingatlanvásárlásra vagy bértámogatásra fordítható.

Az új pillérrel bővülő Magyar falu program, amely a helyi életminőség javítását, az otthonteremtést és a falusi utak fejlesztését célozza, az ötezer fős és az ennél kisebb településeken tapasztalható népességcsökkenés megállítására hivatott. Mintegy 2400 település érintett a falusi kisboltok támogatási lehetőségében, egy-egy bolt akár 60-70 millió forinthoz is juthat.

– A támogatásban részesülő kereskedelmi egységeket öt éven át kell működtetni, valamint meghatározott árucikkeket kell forgalmazniuk – részletezte a feltételeket Gyopáros Alpár.

A falusi kisboltok támogatásáról szóló kormányrendelet a napokban megjelenik, azt követően a Bethlen Gábor Alapkezelő felületén lesz lehetőség az előzetes regisztrációra. Ősszel a tervek szerint már folyósítják a támogatási összegeket – fűzte hozzá a kormánybiztos, aki a támogatandó üzletek számáról azt mondta, az ezres nagyságrendű lehet. A boltokban az élelmiszerek mellett egyéb termékek, illetve piaci szolgáltatások, például vény nélkül kapható gyógyszerek és postai szolgáltatások is elérhetőek lesznek.